Sunday, 11 December 2016

MEMBACA JAMBATAN ILMU

Membaca Jambatan Ilmu..
Begitulah tajuk pidato saya pada hari ini...
Hahaha...
Itu aku terkenang standard 6 dulu..
Tapi aku lebih suka sajak..
Sebab kalau sajak masa sekolah rendah confirm aku johan..peringkat sekolah jer lah pun..
Pernah Ustaz Aziron dah pilih aku untuk wakil sekolah ke pertandingan sajak AADK..
Sayangnya last minutes aku dapat offer Pusat Kokurikulum untuk gi camp peringkat kebangsaan...
mmm..opkos aku pilih camp...
Kalau pertandingan bercerita..masa tahap 1 aku minatlah...
Aku ingat lagi 1st cerita yang aku masuk pertandingan masa syandard 3 bertajuk "Putera Katak"....
Heeee..sampai sekarang aku masih ingat cerita tu..Aku pakai selempang kain batik selit vunga raya kat kepala..
Aku jadi Johan peringkat sekolah tapi masa wakil sekolah peringkat zon aku x menang..
Hehehe..
Paling..paling..paling aku ingat masa dah tahap 2....Aku johan bercerita dan kawan aku naib johan..
Masa pilih untuk wakil sekolah cikgu pilih kawan aku yang naib johan....mmmmm
Sejak tu aku dah xnak masuk bercerita lagi..
Aku fokus kat Kokurikulum...
Reze
Banyak pengalaman manis dalam kokurikulum masa sekolah rendah..
Daripada camp peringkat sekolah hinggalah Peringkat Kebangsaan akudah rasa..
Itu semua jasa cikgu Iswandi..selalu pilih aku..tq cikgu..!!!

Eh...meleret lak ..
Sebenarnya nak citer pasal buku ni ha...
Dah beberapa hari aku ajak mak aku gi MPH sebab nak cari buku John Green..
Hari ni sebab kakakpun  cuti wheekend.
Mak aku plak mood baik..
Gi lah MPH Alamanda..

YESSSS....!!!
Dapat juga buku idaman aku ni...
Aku rela korbankan duit tabung aku
Semangat berkobar2 ni nak meniti jambatan ilmu..
Tapi sebab aku pilih buku Bahasa Inggeris...mak aku sponser..
hihihi

Ni buku pilihan kakak...
Ada sebab kakak beria2 nak bli buku ni
Kakak cakap penulis buku tu bagitau ada surprise...!!!!



 Ni haaaa...surprise nyerrr
Sebab dalam buku tu ada autograph
Kakak buku yang ke 8
Kakak nak cari buku yang ke 7 tapi dah xde..

Ni lagi 1 buku kakak..
Mustafa Kamal Ataturk

Ni buku mak aku..
La Tahzan...

Dah bli buku lalu foyer tu ..
Nampaklah Santa Clouse tengah bagi ballon untuk kanak2..
Aku pun ingat nak gi amik juga ballon tu..
Baru nak gi amik tiba2 aku tersedar dari lamunan..
Zaman kanak2 ku dah lama barakhir..
hihihihi..

Gi Foodcourt....
Order la..Chicken & Mushroom  Sizzling Mee
Share 3 orang makan..

Pastu kakak gi order Ice Cream Waffle..
BAPAKKKK BANYAKKKK..!!!
Eh...bapak saper??
Ntahhhh...
Kakak cakap masa dia bawa nk gi meja makan ramai orang pandangggg jer..
Harus juga jejaka2 handsome kat situ x jadi nk ngorat tengok kakak nyer order..
Kalau jadi aweks..jenuh nak bagi nafkah..hihihi
TAPI ni pun kitorang makan berjemaah
Masa makan tu mak aku ada share 1 perkara pasal makan..
Kata mak aku..baru baca dalam 1 buku kat MPH tadi...
Kata mak aku dalam buku tu Rasulullah berpesan supaya makan secara berjemaah..sarapan..lunch or dinner
Rasullulah berpesan lagi...
Orang yang makan sorang2..ituvmakan bersama syaitan...
Orang yang makan berdua umpama makan bersama seorang raja yang zalim..
Manakala orang yang makan lebih darupada dua orang ..umpama makan bersama nabi2..
Wallahua'lam....
Banyakkkkknyer ilmu yang aku belum tahu..
huhuhu





No comments:

Post a Comment