Thursday, 29 December 2016

KETUPAT GORENG

 Ketupat Goreng..
Mak aku masak swal pagi tadi untuk breakfast dan untuk aku bawa bekal gi sekolah..
Naper...?
Pelik ker aku kna gi sekolah?
Hahaha..xyah peliks ..
Sekolah aku ni lain sikit..
Sebab sekolah lain orentasi untuk form1 jer kan..
Tapi sekolah aku orentasi untuk senua..form 1 hingga form 5..
Form 1 memang la full uniform sebab orentasi kannn....
Form 2 hingga form 5..pakai baju koko..
Tapi aku & rakan2 pengawas yang sewaktuvdengannyackena pakai full uniform juga sebab kena bantu cikgu..
Yang x boleh blah tu...kena pakai kemeja & blazer lak tu..
Huh...
Tapi..memang best gi sekilah hari ni..
Rindu giler kot kat kawan2...
Kantin cantik giler..cam sekolah kat oversea do..!!



 Ketupat Goreng ni sebenarnya x sempat nak makan pagi tadi sebab nak gi sekolah cepat..!!
Hahaha...bukan cepat pun...
Tapi biasalah dah sebulan coootiiii...Timing dah kena tune balik la...
hahaha...


 Balik orentasi baru sempat makan...
Huh nikmatnyaaaa ..
Sebab tengah lapar gilerrrr...


Sepinggan ni memang kicin aku makan...
Sebenarnya mak aku cakap ketupat ni recycle food..
Ketupat yang lebih mak aku masak Soto 3 hari lepas..
Mak aku cakap memang sengaja masak ketupat adabi tu lebih sebab memang plan nak masak Ketupat Goreng ni..

KETUPAT GORENG
10 biji ketupat mini adabi- rebus
1 keping dada ayam-hiris kecik
1 batang carrot- mayang panjang
2 biji telur
1pokok daun sup
1 pokok daun bawang
1 cawan kobis hiris
3 sudu ninyak
2 sudu kicap manis
sikit garam

bahan blend:
5 cili kering
1/2 bawang besar
2 bawang putih
sikit belacan - optional
(my mom guna 1/2 cawan sambal bilis frozen)

1. Panas minyak & tumis bahan tumis hingga garing
2. Masukkan isi ayam,carrot dan masak sekejap.
3. Masukkan ketupat mini yang sudah dipotong2
4. Tambah garam dab kicap.
5.Pecahkan telur dan gaul rata
6. Sesuaikan rasa dan tutup api.
7. Tabur daun sup daun bawang .





No comments:

Post a Comment