Monday 2 February 2015

CEKODOK BILIS ....PETANG HARI WILAYAH....

Cekodok Bilis....
Hari Wilaya nyer minum petang....
Hahahaha...
x habis lagi pasal Hari Wilayah tu...
Ye la...dah rasa berdosa sebab xtau cuti Hari Wilayah...
Heee...cam la dosa sangat kannnnn....


Minum petang...
Tapi dah hampir nak malam pun....
Dah pukul 6 lebih pun....



Cekodok Bilis cicah  Thousand Island Sauce....
Makan sambil minum teh O panas....
Hujan renyai-renyai...
Hmmm...menang layan la....
Mak aku kata buat cekodok ni main belasah je...
Tapi aku nak juga suruh mak aku tulis..
Hehehehe

CEKODOK BILIS..
2cawan tepung gandum
1 /2 cawan bilis-buang kepala,perut & tulang
1 1/2 cawan air sejuk
sikit daun sup
1/2 bawang besar cincang
sikit taugeh/kobis cincang
1 cili merah- hiris halus
sikit gara & gula
minyak
1. Bancuh tepung dengan air sejuk dhingga sebati.
2. Campur bilis,bawang daun sup,kobis,cili garam & gula dalam tepung & gaul rata.Biarkan lebih kurang 10 minit..
3. Panaskan minyak & sudukan tepung tu dari tepi kuali.
4. Ratakan agar nipis & bila mengering tepung akan jatuh dalam minyak perlahan-han.Goreng hingga garing & toskan...Hidang dengan sos cili atau mayonis atau sos thousand island.


No comments:

Post a Comment