Sunday 8 February 2015

KUIH GETAS-GETAS.....

Kuih Getas.getas...
Jujurnya aku memang xtau nama kuih ni....
Rasanya memang aku x pernah tengok & x pernah makan pun kot...
Tapi mak aku kata dah pernah buat ....cuma aku je yang xtau..
Ooo...camtu ka...

Update: KUIH GETAS VERSI GARING klick sini...

Aku tengok kui ni cam Snow je....
Putih melepak...
Ada rasa lemak-lemak masin & manis...
Sedapppp...
I LIKE......!!!!!


Kata mak aku lagi...
Kuih Getas-getas ni juga antara kuih yang jarang orang jual...
Tu sebab kalau nak makan kena buat sendiri....
Semalam masa mak aku buat Lepat Pisang aku memang x suka.....
Tapi Kuih Getas-getas ni memang layan lah...
Kena plak ngan kopi O panas...
Hahaha...dah macam orang tua dah..aku suka Kopi O panas...!!!!
Eh, tapi Kopi O memang sedap la makan ngan kuih ni...
Cuma semalam masa makan kuih ni ngan kopi O tu cuaca terang ...x hujan...
Kalau hujan...mak aku kata baru ngam nak minum kopi O...!!!




Mak aku kata ni antara kuih tradisional jugak la..
Selalu orang buat masa bulan puasa...
Tapi tu dulu...
Sekarang ni mak aku kata kuih-kuih dah xde musim...
Kuih raya pun orang buat sepanjang tahun....
Hmmm...betul la....


Tengok mak aku buat nampak xla susah sangat...
Cuma part nak kacau dalam air gula tu...nampak cam payah sikit...
Alaa...semua part pun aku bukan buat pung...!!!
Semua mak aku yang buat...
heeeee...

KUIH GETAS-GETAS...
1cawan tepung pulut
1cawan kelapa parut putih
1/2 sudu teh garam
air
minyak untuk goreng kuih

Sira gula:
3 sudu gula pasir
1/4 cawan air

1. Gaul tepung,garam & kelapa...


2. Bancuh dengan air hingga jadi macam playdough...



 3. Bahagikan 15 bahhagian sama banyak...agak-agak la..



 4. Leperkan semua bebola tu..Kalau nak buat bulat atau memanjang pun boleh.


 5. Panaskan minyak & goreng  hingga masak.Jika suka garing & warna yang lebih gelap boleh teruskan goreng hingga garing..Tapi hati-hati kerana ada juga kuih yang akan meletus kecil dan mengeluarkan angin..hati-hati takut terpercik minyak.



6. Angkat kuih setelah masak..



 7. Untuk sira kuih....Masak 1/4 cawan air dengan  3  sudu gula..Kalau suka sira gula yang tebal boleh
     tambahkan jumlah gula..



8. Masak hingga nampak berbuih dan pekat..




9. Masukkan kuih yang telah siap digoreng tadi..


10. Terus tutup api sambil terus dikacau tanpa henti...

*** part ni perlu ingat bahawa kena tutup api supaya gula mngering...



11. Terus kacau tanpa henti hingga gula bertukar menjadi kering dan berderai macam pasir..



Siap...Kuih Getas-getas...
Aku rasa lagi best kalau namanya Kuih Snow...
Hahahaha...agak-agak mak aku marah tak kalau aku tukar nama kuih ni...heee
Rasa kuih ni sedap sangat....
Lemak,sikit masin & manis...liat-liat...
Erm...sedapnyaaa...
Masa whatsapp kat Family Group....Acik pun kata suka kuih ni....
Tapi Acik kata dia suka kalau kuih ni nampak ligh brown & garing sikit...
Nanti nak suruh mak aku buat lagi lah kuih ni...

          








No comments:

Post a Comment