Sunday 8 February 2015

LEPAT PISANG EMAS....


Lepat Pisang Emas...
Pisang yang paling mahal nih...
Hahahaha...


Semalam nyer sarapan....
Tapi cam pelek kan...sarapan ngan kuih Lepat Pisang....
Aku memang x berapa nak suka la kalau sarapan makan kuih-kuih yang manis...!!!
Kalau minum petang ke..xpe la jugak...
Tapi bila aku xnak makan...mak aku kata aku sombong plak...
Mak aku kata ni la antara kuih yang mak aku selalu masak masa tingkatan satu
Whattttt....!!!
Tingkatan 1 dah masak kuih Lepat Pisang...!!!
Macam x caya lah...
Sebab aku dah tingkatan 1 ...xtau masak kuih ni...
Heehehehe...



 Kata mak aku remaja zaman aku tentunya x sama dengan remaja zaman mak aku...
Mak aku kata zaman dulu semua anak gadis memang akan dipaksa ke dapur ...x kira lah yang bersekolah atau tidak...

Lagi pun mak aku kata masa tu mak aku duduk kat kampung...
Mak aku kata masa tu mana ada sangat orang nak jual kuih-muih dan sarapan pagi...
Kalau adapun orang jual kuih dan sarapan hanya di pekan dan bandar...
Jadinya semua makanan yang nak makan macam kuih-muih ni semua kena la pandai masak sendiri....
Keliling rumah nenek pulak banyak pokok pisang...
Sekarang ni masih ada lagi pokok pisang kat kampung nenek..tapi dah x banyak
Itupun nenek kata bukan nenek yang makan buah pisang tu...
Habis dimakan kera je sebab xde orang makan..
Ish..ish...ish...
Kesiannnnnn....
heeee

Mak aku kata kakak je yang suka kuih Lepat Pisang ni...
Aku memang x berapa suka...
Mak aku kata nenek pun x suka makan Lepat Pisang...
Tu sebab dolu-dolu mak aku kata mak tingkatan satu mak aku dah pamdai masak Lepat Pisang...
Sebab tu mak aku kata kena belajar buat sendiri sebab nenek xmau buat kuih ni sebeb nenek x suka..
Hahahaha...camtu plaks..

Mak aku suruh aku belajar buat Lepat Pisang ni..
Tapi...
Tapi...
Tapi..
Aku x minat...
Sebab akupun x berapa suka Lepat Pisang ni..
 Cam nenenk juga ...!!!!
Heeeee....
Tapi tengok juga la mak aku buat kan...
Aku kan anak yang baik....

LEPAT PISANG EMAS..
10 biji pisang emas
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan kelapa putih
sikit garam halus
15 keping daun pisang

 
1. Ni namanya Pisang Emas dibawa berlayar...Tapi banyak pula yang masak di atas peti...heee



2. Lenyel pisang hingga halus...Syyyyy...mak aku guna gelas untuk lenyek pisang ni


3. Campur kelapa,garam dan tepung & gaul rata..Mak aku kata xyah masukkan gula sebab pisang ni
    manis sangat..



4. Bentangkan sekeping daun pisang & letakkan 1 sudu besar pisang lenyek yang dah campur semua
    bahan tadi ditengah-tengah daun pisang



5. Lipat kiri kanan dan hujungnya dengan kemas



6. Buat sampai habis semuanya..



7. Susun dalam bekas kukusan..Sementara itu masak air dalam kukusan hingga mendidih. .



8. Kukus selama lebih kurang 15 minit atau sehingga masak....



9. Siap ......




.


No comments:

Post a Comment