Thursday 5 February 2015

GULAI KAMBING.....

Gulai Kambing...
Lauk lunch hari Selasa...
Lunch la sangattttt....
Dah pukul 3 petang....!!!!
Heeee


Peberet aku ngan abang nih...!!!!
Kalo abang tengok ni...mau nangis ni..!!!
Kakak memang x makan daging kambing
Rugi ooooo....
Sedappppppp...
Dah banyak kali juga mak aku masak lauk kambing ni....
Macam KARI KAMBING ni....


Makan nasi putih ngan lauk ni saja pun dah cukup sedap bagi aku....
Mak aku kata daging kambing ni dah berbulan beku keras dalam peti ais....
Baru ni lah jadi lauk...
Sebabnya...
Balik dari melawat kawan mak aku yang sakit..
Pada petang hari Isnin tu...singgah mamak aku ngan mak aku makan roti canai
Pastu minta kari kambing sepiring kongsi ngan mak aku...
Sedap bangat dong...!!!
Mak aku siap kais2 kari tu ...
Kata mak aku nak tengok apa bahan yang mamak tu bubuh...sebab sedap..!!!
Kalo tanya resipi kat mamak tu....agak2 mamak tu bagitau x..??
Hmmm...ntah...
Esoknya terus daging kambing yang berbulan beku tu mengalami nasib yang sama ngan daging kambing kat mamak tu.....jadi kari....!!!!
Hahahaha....




Bahan nak masak Gulai Kambing dah ready....
Dah 2 hari dalam folder....
Tunggu mak aku taip resipi....

GULAI KAMBING....
300gm kambing...agak2
(cuci & rebus dengan  agak2 5 cawan air..halia & 5 ulas bawang putih ketuk- hingga empuk)
2 kentang
1/2 carrot
tomato/ tomato ceri
1cawan santan
garam

Bahan tumis:
4 sudu minyak
2 sudu rempah kari
1sudu rempah sup/rempah kurma
1/2 sudu serbuk kunyit
3 bawang putih cincang
1/2 bawang besar cincang
sikit halia cincang
2 bunga lawang
5 buah pelaga
1 kayu manis
1 tangkai daun kari
1 helai daun pandan-kerat-kerat


1. Panaskan minyak & tumis bawang-bawang cincang...halia...bunga lawang..buah pelaga..kayu
     manis..daun kari & daun pandan


 2. Bila dah garing masukkan rempah kari yang sudah dibancuh bersama rempah kurma & serbuk
     kunyit..biar sampai naik minyak


3. Masukkan daging kambing yang dah direbus bersama air rebusannya...Masukkan
    kentang,carrot,garam & tomato.Masukkan santan.Bila sudah mendidih kecilkan api supaya naik
    minyak & kuahnya cantik..


Siap....Sedap dimakan dengan nasi putih....nasi tomato...cicah dengan capati....cicahh roti canai...cicah roti gardenia...cicah lempeng...cicah jari pastu jilat...!!!
Pun sedapppppppppp...!!!!




No comments:

Post a Comment