Sunday 1 February 2015

KETUPAT ADABI KUAH KACANG DI HARI WILAYAH....BEKAL UNTUK KAKAK

Rasa macam nak raya pulak.....
Semalam mak aku buat Biskut Oats Salji...
Hari ni makan Ketupat Adabi dengan Kuah Kacang plaks....
Nak kata Raya Puasa cam x meriah je...
Macam Raya Haji la.....


Sebenarnya Ketupat Adabi  Kuah Kacang ni untuk bekal kakak nak balik kolej pagi ni....
Kakak kata nak balik pagi sebab petang nia ada kelas.,,
Masa tengok bola JDT lwn Pahang malam tadi..
JDT menang 2-0...
Kakak harap sangat la umum Johor cuti esok..sebab malas nak balik kolej
Hahahahaa.....
ingat final Piala Malaysia kew...!!!
hahaha....


Malam tadi lagi mak aku dah rebus ketupat ni....
Sebab kakak kata dia nak bawa bekal ni masa nak balik kolej esok...hari ni la...!!!
Kuah Kacang pun mak aku dah buat siap-siap malam tadi...
Dah macam malam raya...!!!
Satu rumah bau kuah kacang...
Pagi ni subuh-subuh lagi dah bau kuah kacang sedang dipanaskan oleh mak aku kat dapur..
Walaupun bau kuah kacang tu menusuk lobang hidungku...
Tapi belum cukup untuk membuatkan aku bangun awal..
Dekat pukul 7 baru aku bangun...
Tu pun selepas kali ke- 11 ratus mak aku panggil suruh solat subuh..matahari dah nak terbit ...!!!


Bekal untuk kakak pagi tadi nyer...!!
Dua bekas Kuah kacang...
Dua bekas Ketupat Adabi.....
Satu Bekas Biskut Oats Salji...
Satu bungkus Keropok Pedas...



Kuah Kacang tu mak aku kata masukkan dalam plastik & ikat getah dulu ,baru masukkan dalam bekas...barula x risau tertumpah...
Kalau bubuh dalam plastik je takut tercucuk benda tajam...bocor plaks plasti tu...
Lagipun mak aku kata nanti bekas container tu boleh terus buat makan ketupat tu dlam tu..
Pastu boelh terus buang....
Sebab dah tau dah kakak mesti malas nak basuh kan...kan.....



Mak aku bubuh 2 bungkus sebab kakak nak bagi kawan dia kakak Rara....
Resipinya mak aku kata sama je macam yang dah buat minggu lepas
Cuma yang hari ni mak aku kata guna kacang lebih sikit nak bagi pekat supaya kakak senang nak bawa...pastu guna ketupat mini adabi...

NASI IMPIT KUAH KACANG... 

Ketupat Mini Adabi - rebus

Kuah Kacang:
2 cawan kacang tanah
1/2 cawan minyak
1/4 cawan gula putih
1 asam keping
1 keping gula kelantan
sikit garam

Bahan Blend:
15 cili kering - gunting & rebus
1/2 cawan ikan bilis -buang kepala & tulang
1 serai
1 ketul kecik lengkuas
1 bawang besar
5 bawang putih

 1. Blend semua bahan untuk blend hingga halus.
2. Panaskan 1/2 cawan minyak & tumis bahan blend hingga naik minyak.

2. Goreng kacang tanah dalam sedikit minyak hingga garing.
Sejukkan dan blend dengan 2 cawan air hingga sederhana halus..
3. Masukkan kacang yang dah di blend & tambah air secukupnya.
4. Biar mendidih & masukkan asam,garam,gula putih & gula kelantan..
5. Masak hingga agak pekat & naik minyak..
.** kalau guna kacanng berkulit goreng tanpa minyak hingga garing & ramas untuk buang kulit sebelum blend kering.





Masa makan ketupat ni dengan kuah kacang....
Mak aku kata kesian kat abang.....
Kakak hampir setiap minggu balik & mak aku masak bekal...
Abang mesti jelous....!!!

Hmmm.....mak aku tu dah mula la tu...
Jap lagi banjir kilat la Kuala Lumpur ni.,.......!!!!!

Kena la plaks aku pujuk...!!
Alaaaaaa.....tapi abang kan balik umah Achik...
Mesti la Achik juga buat bekal untuk abang kan...
Abang ada Achik...
Ada nenek..
Ada Pakcik....
Ada Haikal...
Ada Aqillllllllllllllllllllllllllllllllllll....!!!!

Hmmm sib baik x banjir kilat..
Hehehee...

No comments:

Post a Comment