Tuesday, 8 November 2016

NASI GORENG KAMBING

Nasi Goreng Kambing..
Air Blackcurrent..
Slruppppp....
Nyum..nyum...nyum...
Argghhhh...Alhamdulillah..!!!
Untuk lunch semalam...
Lunch lah sangat kalau dh pukul 5.30 petang..
Hahaha....


Sebenarnya dah dua hari aku dicutikan...
Ala cuti bergilir sebab form 5 SPM
Selalu cutipun aku akan gi sekolah...
Tolong-tolong cikgu
Sebab duduk rumah pun bored..
Gi sekolah dapat jumpa kawan tolong cikgu & gossip2..heee
Selalunya memang cikgu akan minta aku datang kalau cuti bergilir..
Tapi dua hari ni memang malas..
Lagipun kakak kan ada...
Mmmm...tapi kena tinggal juga aku bila kakak outing ngan Kak Mai
Mmmm...nyesal lak x gi sekolah..


Haaa...Nasi Gorenng Kambing ni mak aku yang masak
Tapi aku tukang kacau nasi tu tau...
Heee...lepas mak aku dah masukkan semua la...kikikiki..
Dari pagi sampai tengahari aku aku just masak frozen capatti jer
Tapi perut Melayu macam aku ni mana tahan makan capatti jer..
Mak aku dah masakkan nasi pagi tu..Tapi aku malas nak masak lauk..
Nak goreng telur pun rasa malas ...hihihi
Petang tu sebelum balik mak aku call suruh defroskan daging kambing..
Daging kambing ni mak aku kata ada kawan bagi..
Mak aku kata boleh masak daging kambing sebab kakak keluar tu mesti makan kat luar..
So, xyah masak lauk lain kat kakak dah..
Kaka kan x makan kambing...
Mmmm rugi...rugi...rugi..
Sapa yang x makan daging kambing..


Kerana aku dah bising lapar..
Mak aku x jadi masak Kurma Kambing
Hanya masak Nasi Goreng Kambing..
Sedappppppppnyerrrr...
Memang MARVELOUS3....!!! (buat suara macam Jarjit Singh dalam Upin Ipin tau)
Heeee
Kambing tu memang la favourite aku...
Tambah lagi plak dengan tengah lapar
Mmmm...licin aku ngan mak aku makan ...
xyah simpan kat kakak..!!!
Haaaaaaa....

NASI GORENG KAMBING ..mak aku
2mangkuk nasi putih
1mangkuk daging kambing -dadu
3 sudu minyak
Sikit daun sup & daun bawang

Bahan tumbuk:
1 sudu lada hitam biji
2 bawang merah
2 bawang putih
1/2 sudu teh rosemary
1/2 sudu teh garam

1. Bahan tumbuk digaul bersama daging kambing
2. Panaskan minyak & tumis daging kambing & kacau hingga masak.Jika daging belum lembut tambah sikit air & masak hingga air kering
3. Bila daging sudah kering & nampak naik minya,barulah masukkan nasi & gaul rata
4. Masak hingga nampak kering berasap supaya lebih sedap
5. Tabur daun sup & siap

No comments:

Post a Comment