Tuesday, 15 November 2016

APPLE PIE GUNA ROTI GARDENIA

Apple Pie...
My favourite nih...
Sesuai untuk minum petang...
Tapi we all makan waktu malam...
Ala..xde sapa marah pun..


5 ketul ni....
3 untuk aku..
2 mak aku makan
3 lagi belum goreng..
Simpan dalam peti ais...
Nak goreng bawa bekal gi sekolah...
Dah lama kawan-kawan aku sibok bertanya .
Hee dorang dah rindu bekal aku..
Tapi....
Kalau bawa 3 ketul jer mana cukup...
Mmmm...kena makan senyap-senyap dengan bff aku jer ler...

Mmmmm....
Daq eee...daq eee...
Panas2 dari dapur..
Garing diluar...
Manis dalamnya...
Makan sambil ngadap tv tanpa rasa bersalah
Sebab axam dah habis..
Hahaha...macam la dh habis SPM..
Hihihi...
Alaaa...baru nak feel makan Apple Pie ni..
Homemade Apple Pie nih...
Tengok mak aku buat guna roti Gardenia slice jer...

APPLE PIE...guna roti
10 keping roti putih
Minyak untuk goreng

Inti:- untuk 8-10 pie
3 biji green apple
3 sudu brown sugar
1 sudu tepung jagung/tepung gandum
1 sudu butter
1/2 sudu teh cinnamon powder
Secubit garam

Gam:
1 sudu besar tepung gandum bancuh dengan  2 sudu air


1.Kupas kulit apple nenek Smith...heee...Granny Smith...

2. Belah 6..buang tengahnya yang keras & potong dadu


3. Panaskan pan & masukkan apple,cinnamon powder,butter,garam & kacau hingga gula cair..

4. Bila apple dah nampak kecut & mendidih,taburkan tepung gandum..jika guna tepung jagung lebih cantik..

5. Tutup api & biarkan sejuk..

6. Stimkan roti  supaya tidak terlalu menyerap minyak bila digoreng.Kemudian gelek hingga nipis..
**my mom just letak tapis atas rice cooker masa nasi tengah mendidih & stim roti sekejap sahaja.


7. Isi inti memanjang atas roti yang sudah digelek..


8. Sapu gam tepung gandum sebelum melipat...
     Tekan supaya melekat & potong kulit roti
     supaya kemas


9.Buat hingga selesai..
   ***Jika nak bawa bekal esok...simpan dalam
        peti ais & goreng esok pagi la...

10. Goreng dalam minyak panas  hingga golden
      brown & tos atas kitchen towel...surve panas2...yummy..!!!



No comments:

Post a Comment