Monday 13 January 2014

KARIPAP KENTANG....

Bekal hari ni...Karipap Kentang....
Semalam kan mak aku buat banyak karipap kentang & kakak dh frozenkan karipap tu...
Hari ni nampaknya karipap frozen tu la jadi bekal...
Karipap ni tidaklah berseorangan.....sebab ianya ditemani Air Milo Panas....heeee
Milo tu memang panas sebab bekas air tu mini termos..Pinjam kakak nyer..Kawan kakak yang hadiahkan mini termos ni pada kakak masa hari jadi kakak tahun lepas...Bila isi minuman panas...memang panas dia tahan lama...sampai  rehat masih rasa panas air milo tu...
Air Milo Panas & Karipap Kentang ...
Karipap kentang tu sedap sangat sebab mak aku x letak serbuk kari pun..Mak aku kata buat inti kentang bodo2 jew..Tapi serius sedap
Mak aku kata resipi kulit karipap tu dapat dari internet..Inti dia mak aku belasah jew..

 KARIPAP INTI KENTANG BODO2
1/2 kg tepung gandum
2 sudu butter
sikit garam
1/2 cawan minyak
air
garam

INTI KENTANG
 10 biji kentang
1 labu bawang besar- cincang
1pokok daun sup-cincang
1 kiub ayam-hancurkan
garam & sikit minyak

 Buat Inti Dulu:
1. Rebus kentang sampai empuk  tanpa buang kulit..Rebus dalam rice cooker je.
2. Kopek kulit kentang & potong dadu .
3. Panas sikit minyak dalam kuali & tumis bawang besar cincang.
4. Masukkan  kiub ayam & sikit garam &  sikit je air bagi kiub & garam hancur.
5. Masuk kentang & daun sup.Gaul rata.Angkat & biar sejuk
 Ni la Inti Kentang Bodo2 tuh....langsung x pedas tapi cukup sedap bagi aku & kakak..


BUAT KULIT KARIPAP
1. panaskan minyak & butter.tuang dlam tepung yang dicampur garam
2. gaul rata & uli dengan sikit air sampai boleh bentuk.
3. Bulat-bulatkan agak2 saiz untuk sebiji karipap.
4. Gelek bebola tu sampai agak nipis.
5. Isi inti & kelim tepi..
Buat sampai habis & goreng dalam minyak banyak dengan api sederhana 
** Goreng separuh masak & frozenkan untuk guna bila2 masa.

Sebenarnya malam tadi mak aku ada juga buat Lepat Pulut Cicah ngan Sambal Daging..Ni Lepat Pulut dengan karipap bekal aku..Lepat Pulut tu aku x makan pun..Mak aku jew makan...

No comments:

Post a Comment