Sunday, 18 January 2015

HOMEMADE FISHBALL SOUP WITH SILKY TOFO...

Sup Bebola Ikan Buatan Sendiri & Tofu Lembut
Tajuk omputeh....
Isi bahasa melayu...
Tapi x kisah lah semua tu sebab  makan sup ni lagi best dari fikirkan semua  tu..!!!

Hari ni banyak entri nak tulis sambil tengok AJL 2015
Patutnya malam ni mana bolehh tengok TV
Dah janji ngan mak aku tadi siang nak cover study 2 jam & dah siapkan beg & 

Lunch tadi nyer jugak nih...
Semangkuk untuk mak aku & semangkuk untu aku
Sorang semangkuk sebab nak hirup kuah...
Agaknya hari ni makanan semuanya bertema Chinese Foods kot...
Stir fry Chicken..Fishball Suop ni kan makanan orang Cina kan...
Tapi kat Malaysia ni makanan cina boleh jumpa kat umah orang melayu..makanan india boleh jupa kat umah orang Cina..
x de peliknya kata mak aku...



 HOMEMADE FISHBALL SOUP WITH BEAN CURD...
1. Buat fishball..Ikan kembung yang mentah diambik isinya & tumbuk halus bersama sikit garam & lada sulah..Tambah tepung ubi & sikit air batu .


2. Bulat2kan ...
3. Tofu dipotong kiub.Bawang2  & halia dicincang
4. Panaskan minyak & tumis bahan cincang..Masukkan 3 cawan air & bar mendidih.
5. Masukkan  fishball & biar hingga mendidih lagi.
6. Masukkan tauhu,cili cincang & garam
7. Tabur daun sup & siap....




No comments:

Post a Comment