Wednesday 8 May 2019

AYAM MASAK MERAH ,SAYUR KOBIS,TEMPE GORENG...IDAMAN KAKAK

Ayam Masak  Merah
Lauk iftar request dari kakak semalam
Semalam kakak x gi kerja sebab badan penuh bengkak- bengka kecil
Mak aku cakap tu namanya gegata
Gegata tu apa...?
Entah...lupa bak tanya mak aku
Mak aku sediakan swmangkuk garam + serbuk kunyit pasatu gosok kat seluruh badan kakak
Kakak kata gatal dan tak selesa



Tapi masak balik mak aku xde singgah pasar pun..
Kata mak aku xyah singgah
Sebab dah jem teruk tu
Lagipun kata mak aku masa tengahari mak aku dah call kakak ...
Dah pesan kakak soh beli ayam ngan kelapa putih   kat Kedai Indon  tu
So..leh terua balik masak
Kakak request nak Ayam Masak Merah...


AYAM MASAK MERAH..mak aku
1 ekor ayam
2 biji tomato masak
1/2 bawang besar hiris
1 botol kecik sos tomato(1/2 botol besar)
1 sudu teh garam
2 sudu gula perang
minyak

Bahan Blend:
20 biji cile kering -rendam air panas
1 bawang besar
3 bawang putih
1 ketul kecik halia
3 hiris lengkuas
2 batang serai

Bahan tumis:
1/4 bawang besar
2 bawag putih
1 daun pandan
sikit bunga cengkih,bunga lawang & kulit kayu manis(opsyenal)

1. Garam kunyitkan ayam dan goreng hingga masak tapi jangan garing
2. Angkat ayam dan ketepikan 
3. Panaskan 1/4 cawan minyak dan tumis bahan tumis
4. Masukkan bahan blend dan masak hingga naik minyak
5. Tambah sos tomato,garam dan gula
6. Masukkan ayam, bawang besar dan tomato masak
7. sesuaikan rasa

Lauk wajib kakak
setiap hari
Mengalahkan  Javanese...!!!

Ni pun request dari kakak
Kakak yang beli ayam,kobia dan tempe tu..
Kata mak aku agaknya ni mesti sayur kobislah yang selalu kakak makan masa kat kolej
Mesti kes nostalgia ni...
Hahaha.....



SAYUR CAMPUR SUHUN
¼ biji kobis- hiris nipis
1 batang carrot- hiris nipis dan potong jejari
1 cili merah- hiris nipis
1/2 bawang besar - hiris
1 genggam bilis- bersihkan
1 cekak suhun- kerat dan rndam kembang
2 bawang putih- cincang
1 sudu teh garam
1 sudu makan kicap
2 sudu minyak

1. Panaskan minyak dan goreng bilis sampai garing & angkat
2. Dalam minyak bilis ,tumis bawang besar dan bawang putih & cili hiris
3. Masukkan kobis,carrot  suhun
4. Tambah garam dan kacau rata.
5. Renjis kicap dan taburkan bilis goreng..
Siap....

Resipi just C&P SAYUR CAMPUR SUHUN ...kat sini...
Syyy...sayur  yang kat situ i yang masak tau...!
Masa balik Kedah hari tu
Masak kat Kedah best sebab dapur luasa & berangin buka pintu ngadap sawah padi


Inilah juadah iftar semalam
Nasi Putib
Asam Pedas Sardin
Ayam Masak .erah
Tempe Gorebg
Sayur Kobis
Ops ada lagi.....
Dessert...
Haaa....dessert tunggu entri lepas ni plak

Minuman iftar

Readymade jer
Air Teh Bunga
Tuang terus dari kotak
Aku ngan kakak minum jer
Mak aku kata x sedap
Hahaha...memangla dah 25% less sugar.

No comments:

Post a Comment