Sunday, 7 May 2017

AYAM MASAK RENDANG HIJAU...

Ayam Masak Rendang Hijau...
Huhuhu...tinggal ni jer untuk aku..!!
Dah xde hiasan bagai dah..
Ada 5 ketul ayam dan 1 batang kaki ayam jer...
Padahal mak aku masak banyakkkk...


Tapi baru nak majuk jer..
Mak aku cakap xper nantiblain kali buat lagi...
Heeeee...
Memang dah selalu pun mak aku masak Rendang  ni...
Sajer jerr...

Tapi Rendang Ayam Hijau ni memang sedap gilerrr ar...
Mak aku cakap semalam mak Ariff pun datang lunch ngan lauk ni..
Mak Ariff pun cakap sedap..!!
Hahaha...xkan nak cakap x sedap lak kannn...
Tapi memang sedap lar kalau saper yang suka rendang.....kannnn
Tadi pagi masa balik aku terus makan nasi lauk ni walaupun mak aku ada masak sarapan lain..
Sebab nampak sedappppp
Memang sedappp...
Sebenarnya semalam pagi2 buta  aku & the gang sertai LARIAN BOMBA PRRINGKAT KEBANGSAAN kat Dataran Merdeka..
Bangga do...!!!
Sebab polis tutup jalan kepada semua kenderaan untuk lariam ni..
Huh..selalu jalam KL tutup kalau ada event besar atau ada VVIP nak lalu..
So,rasa cam aku pun dapat la rasa jadi VVIP...
Kakakaka....!!!!

Mak aku cakap masak Rendang Hijau ni untuk kakak bawa balik kolej.
Owh...kakak dah balik ke...???
Mmm..mak aku cakap kakak balik dari Kedah awal pagi semalam..
Pastu tengahari dah terus balik kolej sebab ada event...
Mmm...aku x sempat jumpa kakak pun...
Sebabnya 2 malam aku kat rumah Farah.
Sebenarnya start hari Ju.aat malam lagi....
Malam tu buat Sejarah ramai- ramai kat rumah Farah..
Farah..aku..Maisarah..Umi..Nad..Ammar..Mui
Tapi pastu yang lelaki balik la..
Yang perrmpuan semua tidur umah Farah
sebab esok tu pukul 6 pagi bas yang nak bawa peserta  dah gerak
Pagi Sabtu gi Larian Bomba..
Balik terus mak Farah amik hantar kitorang semua gi " Boat Noodle"
Pastu mak bawa kitorang semua balik semula umah  Farah siapkan Sejarah tu..
Hari ini dalam Sejarah...
Baru ni mak aku benarkan aku tidur rumah kawan..
Sebelum ni mati hidup balik pun mak aku x bagi..
Yang umah Farah ninpun mak aku bagi lepas seminggu aku merayu setiap hari..
Sebab nak wat Sejarah..
Makbaky cakap ni jer 1st & last...
Itupun mak aku cakap sebab dah selalu hantar aku gi umah Farah..
&...&... sebab umah Farah xde orang lelaki..
Bapa Farah dah meninggal..
Semua adik beradik Farah pompuan..
Mak Farah pun baikkk sangat..
Sebab tu dapat tidur..
Hari ni baru balik..
Tengok- tengok atam rendang ada semangkuk jer dah...


Ni pic yang kakak post by w/app dalam Falmily Group..
Sebab cafe belum buka...kakak cakap dia dah janji ngan kawan2 bawa nasi dan lauk..
Yang tupperware putih tu Rendang Ayam yang mak aku masak..
Yang Sambal Sotong tu kakak cakap ada kawan kakak yang bawa..
Mmmmm...aku ingat sambal sotong mak aku yang masak..
Sib baik lum majuk ...sebab igt mak aku x simpan untuk aku..
Nampak sedap la sambal sotong ru..!!!
Tapi dah xde sambal sotong...
Rendang Ayam ni pun dah sedap banget..!!!


AYAM MASAK RENDANG HIJAU
1½ ekor ayam - potong- potong
1½  kotak santan
1 paket kerisik( 2 sudu)
2 asam keping
1 gula melaka
½ cawan minyak
2 sudu teh garam
2 daun kunyit

Bahan Blend:
2 cawan cili padi hijau
1 ketul besar kunyit
5 hiris lengkuas
3 batang serai yang besar
2 bawang besar

1. Siapkan bahan- bahan..


2. Siapkan bahan untuk blend...basuh semua bahan dan potong kasar


3. Blendkan bahan blend . Jangan terlalu halus


4. Panaskan minyak dan tumis bahan blend hingga naik minyak...
( Kalau guna santan segar x perlu tumis,terus masukkan bahan blend bersam ayam dalam kuali..sebab nanti bila masak lama santan akan akan menjadi minyak yang membuatkan rendang cantik..
Kaau guna santan kotak, tumis guna minyak sebab santan kotak xkan keluarkan minyak..
Minyak digunakan supaya rendang nampak berkilat dan cantik)

5. Masukkan ayam


6. Bila ayam ½ masak,masukkan garam,asam keping dan biar sedikit pekat


7. Masukkan santan dan masak lagi hingga naik minyak

8. Masukkan sekeping gula melaka dan sesuaikan rasanya..Mesti ada rasa masin..masam..manis yang seimbang


9.  Sebelum matikan api...masukkan kerisik dan tabur daun kunyit yang dihiris halus

Mak aku cakap sebab aku xde...banyak pic yang x lengkap...
Tapi resipi bagai...still mak aku yang tulis...
Just copy paste dari Folder Mak Aku...
Dah banyak pic yaang mak aku ter skip..
Rendang yang baru  masak xde pic..
Yang hidang pun xde pic
Gambar Rendang yang banyak pun xde pic...
Mak aku cakap...mak aku juga masak Nasi Impit untuk makan ngan rendang ni..
Pun xde pic.
Mak aku cakap sebab masak sengsorang & rushing sebab pagi tu mak aku cakap ada kerja sampai pukul 12.30..
Pastu berkejar balik sebab nam hantar kakak lak...
Kata mak aku pic step by step pun sib baik jer mak aku ingat nak snap..
Mmmm...nampak x betapa pentingnya aku..???
Hahahaha...larikkkkk...!!






5 comments:

  1. Sedapnya rendang hijau...sibbaik minggu lepas pun aunty buat rendang hijau...

    ReplyDelete
  2. Sedapnya rendang hijau...sibbaik minggu lepas pun aunty buat rendang hijau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn...
      Sedap kan rendang hijau...
      Tapi kalau pedas dapat makan red velvet aunty...
      Mmmm...lagi sedapppp

      Delete
  3. Baru nak cuba hari nie.nmpk mcm best..tq²..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe..
      Cuba jangan x cuba...
      Sedap oooo
      Masak banyak tau..
      Hantar kat kiter cikit

      Delete