Tuesday, 2 May 2017

KACANG PANJANG MASAK LEMAK CILI API

Kacang Panjang Masak Lemak Cili Padi..
Walaupun nampal sempoi dan budus jerk....
Tapi siyessss sedappppp....
Nyum3.....


Kuah dia lemak,masin,masam secukup rasa..
Kacang Panjang rangup...
Krup3....


Kacang Panjang tu memang asalnya panjang
Tapi yang interframe kat tepi mangkuk tu dah pendek sebab mak aku dah potong nak buat ulam..
Haaaa..... lauk kacang panjang....ulam pun kacang panjang juga ..
Hari Kacang Panjang Sedunia...!!


Mak aku cakap kalau nak masak lemak cili apai guna kacang ni elok guna santan kotak jer..
Sebab pekat dan xkan pecah minyak...
Pecah minyak tu apa...?
Pecah minyak tu mak aku cakap kuah tu jadi macam minyak la..


KACANG PANJANG MASAK LEMAK CILI API
20 batang kacang panjang
1 kotak santan
1 sudu teh garam
1sudu teh gula
1 asam keping

Bahan Tumbuk:
5 cili padi
1/ bawang besar
3 hiris kunyir segar
1 genggam ikan bilis

1. Masukkan santan dan bahan tumbuk dalam periuk atau kuali
2. Tambah 1 cawan air,garam,gula dan asam keping
3. Masak hingga mendidih sambil dikacau
4. Rasa asam garamnya dan masukkan kacangbpanjang yang dipotong pendek.
5. Masak agak- agak dua minit atau hinggabkacang nampak hijau terang tetapi masih rangup...

Hari ni mak xde step by step sebab mak aku cakap bateri hp kong...
Dah siap masak bateri hp baru 20% ...
Snap pic kejap ...terus charge semula
Hp aku pic x cantik...
Camera Fuji aku tu pemalu...
Hahaha....
Sebenarnya malas nak kuarkan Camera tu..
Camera tu duit tabung aku kot...
Riban- riban tu...
Sebab tu aku sayangggggg sangat..
Aku hanya guna kalau ada event yang special dan untuk Kelab Photography jer...
Kalau
Hahaha....lawak kannnnnn....

3 comments:

  1. Sedapnyerr...lemak ciliapi kacang panjang....rangupkannn

    ReplyDelete
  2. Sedapnyerr...lemak ciliapi kacang panjang....rangupkannn

    ReplyDelete
  3. Cedap3...
    Tapi kan...kiter lagi seka Kerabu Kacang Panjang..
    Nanti nak minta mak kiter wat lah...
    Dap mmmm...

    ReplyDelete