Saturday, 20 May 2017

RAMADHAN DAH DEKAT.....

Kurma....
Kalau ada kurma banyak dijual dimerata tempat tu maksudnya Ramadhan dah dekat la tu..

In sha Allah kalau diizinkanNya,
Hari Sabtu ni 27 Mei 2017 kita akan menyambut Ramadhan Al- Mubaraq...
Bulan penuh rahmat...penuh berkat..
Aku bukanlah baik pun tapi tetap berazam untuk menjadi lebih baik..
Tak sabar nak menanti Ramadhan tiba...
Tapi kat umah aku lately ni pun dah macam Ramadhan...
Isnin & Khamis jer mak aku selalu puasa...
Bila tanya,mak aku cakap puasa ganti  
xkan puasa ganti kot..
dah lama dah tengok mak aku dok puasa...
Haaa... mak aku cakap puasa sunat pun ya juga..
Pastu kira niat ganti sekali ...tampung puasa-puasa sebelum ni.
Walaupun dah habis ganti ,tapi untuk topup- topup yang kurang
heee...apapun aku suka kalau mak aku puasa sebab mak aku akan masak macam bulan puasa
Kalau aku yang puasa ...lagi la..
Boleh request nak makan apa..
Heee..
Pastu mak aku asyik buka youtube jer dengar lagu-lagu nasyid pasal puasa jer..
Banyak lagu yang aku x pernah dengar pun..
Mak aku kata tu lagu-lagu nasyid zaman 70-an dan 80-an...
Kata mak aku bila dengar lagu-lagu tu baru feel puasa...
Lagu-lagu sekarang mak aku kata x best...
Hmmmmm....


Mak aku beli kurma dah macam Bulan Puasa...
Kurma tahun lepas pun ada lagi kot dalam peti ais tu..
Dolu aku selalu minta mak aku beli Kurma Saffiya yang ada tangkai tu..
Brand orang berbisik tu...
Yussofff Taiyooobbbbb....!!!(baca dengan nada berbisik)
Tapi baru ni masa nak beli kurma kat satu supermarket tu...
Tengok kurma yang aku suka tu semua kotaknya kemek-kemek..
Kurma dia lak dah lekang kulit dari isinya..
Memang ada macam-macam brand..
Tapi yang aku nak tu...
Omak ai...x selera tengok..
Kotak nya dah xde rupa kotak...
Isi buah dia pun lain macam kot...
Ntah-ntah dorang kuar stok tahun lepas dari stor kot...
tapi yang pelik tu....hanya brand dan jenis kurma yang aku nak lak tu..
Famous kot brand tu..
Naper jadi camtu...???
Lastly mak aku soh amik brand lain la....
Lagi nampak fresh...


Semua buahnya masih melekat ditangkainya...
Isinya kering aku suka..
Mak aku suka yang isinya lembik creamy warna hitam tu...
Tapi mak aku ikut taste aku la..


Kurma Tunisia...
Sama jer datangnya ngan kurma yang aku nak tu..
Hand Picked lagi you..
Yer la...xkan nak petik ngan molot lak kan...
Mestilah petik ngan tangan...hihihihi..
Tapi logik ar sebab buah dia semua melekat  kat tangkai dia ...
Bukan nak iklan pun...
Sebab company tu xde share ngan aku pun..
Just share barang baik jer..!!!
Dapat barang yang berbaloi dengan apa yang kita bayar..
Haaa...tu ayat mak aku..!!
Ops...sibok pasal kurma...
Hutang puasa tahun lepas dah habis ke...??
Ha...yang masih ada hutang...
Cepat bayar sebelum kena fidyah..
Baru minggu lepas ustazah dok reminder kaum muslimah disurau waktu Pend.Agama Islam...
Aku..?
Alhamdulillah dah habis...
Tapi becinta juga la nak habis...
Orang lain ramai yang dah habiskan bulan Syawal lagi...
Aku lastweek baru habis..
Sebab tu berani cakap...
Hahahaha...


Niat puasa qadha yang tertinggal bulan Ramadhan...
Caiyokkkkk.....
Masih ada masa 6 hari...



Jangan lupa kirma yer...
Sunat tu....
So,jom lah makan kurma...
Berbuka dengan kurma dalam bilangan ganjil tu sunnah..


Kurma-kurma juga...
Jom refresh niat berpuasa dan niat berbuka...
Sebab minggu depan hari Sabtu in Sha Allah kita akan bertemu Ramadhan Al-Mubara'
Aku suka Bulan Ramadhan...
Dah plan tahun ni nak Outing ngan kawan-kawan ..
Nak Iftar reramai kat luar...
Kitorang plan nak Iftar & terawikh ramai-ramai ngan geng aku kt masjid...
Harap-harap tahun ni jadi lah...
Tahun lepas plan juga tapi x jadi..
Sebab mak aku xnak hantar..
Tahun ni harap-harap jadi lah...
Tapi kena plan hari abang off la..
Boleh minta abang hantar..
Abang ok jer kalau ngan aku...



3 comments:

  1. Kurma..kurma...kurma...sinonim dgn Ramadan....
    kat umah aunty dah ada 2 paket orang sedekah pada hari sabtu dan ahad...Alhamdulillah...
    mak dik cella tu sezaman aunty la tue....lagu2 nasyid dolu2 suke dengar...skrg dah kurang di mainkan kat radio..

    ReplyDelete
  2. Kurma..kurma...kurma...sinonim dgn Ramadan....
    kat umah aunty dah ada 2 paket orang sedekah pada hari sabtu dan ahad...Alhamdulillah...
    mak dik cella tu sezaman aunty la tue....lagu2 nasyid dolu2 suke dengar...skrg dah kurang di mainkan kat radio..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann...asal kurma Ramadhan..
      Asal Ramadhan...kurma..
      Heee..
      Macam ketupat dengan raya...
      Kenduri dengan Nasi Minyak..
      Sarapan ngan Roti Canai...
      Hihihi...
      Untung lar aunty xyah beli kurma..
      Rezeki kan...
      Heee...
      Kiter cuma tau nasyid Rabbani jer...

      Delete