Sunday, 14 May 2017

BUBUR UNTUK KAKAK....CERITA LESEN ABANG

Bubur Nasi Untuk Kakak...
Hari Jumaat...
Kakak demam...
Hari Khamis kan amik kakak...
Balik dah malam..
Yang demam..kakak
Yang Sakit Kepala...mak aku
Yang mengantuk...aku
Yang Lesen Mati .....abang...

Hari Khamis macam- macam...
Birthday abang Jumaat...
Maknanya lesen abang pun jumaat tu kira lastday..
Khamis masa kitorang gi amik kakak,abang off..
Tapi abang x dapat amik kakak sebab nak gi renew lesen..
Tapi otw amik kakak..
Masa kitorang dah sampai Shah Alam..
Abanh call cakap lesen xleh renew kat Post Office sebab ada data abang xde dalam sistem..
Abang cakap sekarang kat JPJ..
Tapi xleh juga sebab kaunter baru jer tutup


Jumaat abang terpaksa amik cuti....
Kakak masih demam..
Petang balik...mak aku masakkan Bubur ni untuk kakak...
We all makan nasi lauk ayam kari betik tu

BUBUR NASI KAKAK
1 genggam beras.
1 cawan air
5 cawan air panas
¼ sudu teh garam
2 sudu carrot dadu halus
1 keping kecil dada ayam

1. Cuci beras dan rebus dengan 1 cawan air hingga kering..
2. Tambah air panas agak- agak 1 cawan...biar mendidih lagi hingga kering lagi..
3. Ulang tambah air panas hingga  beras hancur..Kacau dengan kerap supaya bubur pekat.
4. Tambah carrot..garam dan isi ayam
5. Masak lagi hingga ayam hancur dan carrot lembut...Taburkan daun bawang..


Ok...bubur dah siap...
Abang nyer lesen apa citer...
Abang cakap pagi abang gi plak JPJ kat BSP..
Tunggu nyer lama..
Bila sampai tern...kerani dia cakap xde juga dalam sistem...
Abang cakap dah la penat menunggu...
Dorang cakap abangbkena gi JPN..
JPN tu apa..?
Jabatan Pendaftaran Negara....
Tempat wat IC...
Dah tu abang kata siap suruh gi JPN tempat abang wat IC abang yang sekarang..
Nasib baik IC abang tu abang cakap wat kat KL...
Kalau buatnya abang buat IC tu masa study kat Kedah...
Xkan nak balik Kedah..????
Abang cakap sib baik juga la abang gi JPJ tu pagi..
Sempat la abang gi plak JPN...
Abang kata kat JPN pun sib baik x ramai..
Bila check...pegawai JPN cakap xde masalah pun..
Ok jer....
?????
Abang cakap abang terus rempit gi JPJ tadi tu..
Sampai JPJ BSP tu pegawai tu cakap xboleh juga...
Masalah IC juga...
Kenan gi juga JPN..
Abang kata abang call mak aku...
Mak aku lak cakap soh abang gi tanya JPJ tu ..
Zaman IT...xkan JPJ & JPN xleh link..
Pastu peg  JPJ soh abang gi plak JPJ Wangsa Maju..
Abang kata sebab dah tengahari abang balik dulu nak Solat Jumaat..

Petang abang citer lah yang abang gibplak JPJ Wangsa Maju...
Abang kata tunggu lama..
Bila nombor dipanggil..
Abang gi kaunter...
x sampai 5 minit siap..!!!!
So...yang dari Khamis sampai Jumaat..
Dari Post Office ke JPJ BSP...JPN...JPJ BSP...JPJ Wangsa Maju tu apa citer..?
Abang kata pegawai cakap sebab dorang belum update ..
Tu jerrrr...????????
Abang cakap penattttttt...
Tapi mak aku cakap....
Syukur semua dah selesai...
Kita x tahu apa hikmahnya..!
Mmmmmmm....

No comments:

Post a Comment