Tuesday, 16 May 2017

LEPAT UBI KAYU

Lepat Ubi Kayu...
Mak aku masak hari Ahad..
Haaa...weekend hari masak-masak..
Makan-makan...
Tidur-tidur...
Tengok-tengok TV
Baca-baca news paper..
Haa..tapi baca paper tu mak aku jer..
Aku x baca..
Mana ada orang baca paper lagi dah sekarang
Orang baca online jer...
Mak aku jer masih baca paper..
Hahahaha...


Lepat Ubi Kayu ni mak aku jer yang nak makan...
Selalu mak aku buat Bengkang ubi Kayu..
Kalau Bengkang aku suka...
Tapi kali ni mak aku buat Lepat lak..
Mmmm...Lepat aku kureng sikit..
Abang pun x minat
Aku makan juga 2 lepat ni
Abang langsung x nak...
Abang cakap x suka kuih lembik-lembik..
Hahahaha...
Ni namanya Lepat Ubi Kayu..
bukan Kuih Lembik..!!!


Mak aku cakap ni Kuih Tradisional
Kena tahu..
Walaupun x suka makan..
Tapi kena ambil tahu
Sebab kalau aku x ambil tahu..
Nanti kalau mak aku dah tua x larat lagi nak masak,aku yang kena masak..
Whatttt..???
Haaa....kata mak aku ..
Mak aku suka buat kuih-kuih dan makanan yang nenek pernah ajar..
Terutama makanan yang kategori rare dan tradisional..
Sebabnya mak aku cakap supaya  aku tahu dan aku yang akan terus buat kuh-kuih ni bila aku dewasa nanti..
Mmmm....boleh ke aku buat..?
Mak aku cakap walaupun sekarang aku x tahu buat...hanya tahu makan jer..(hehehe)
Tapi nanti bila dewasa aku akan tahu..
Ye ker..???
Sebab kata mak aku kebanyakan kuih dan makanan yang mak aku masak sekarang pun asalnya hanya nenek yang tahu masak..
Tapi kerana pernah makan maka mak aku kata mak aku buat berdasarkan gerak hati..
Waaa....camtu ker..???
Mak aku kata try & error hingga dapat rasa yang sebenar..
Mmmm....cam susah jer..
Kata mak aku lagi..
Sebab tu kena belajar..
Kalau xnak buat pun...kena tengok dan ambil tahu...
Itu yang mak aku cakap la...
Maka ku kata orang sekarang beruntung sebab boleh Google jer...
Kalau zaman mak aku dolu mak aku kata semua resipi akan ditulis dalam Buku Resipi..
Tapi lebih banyak resipi yang disimpan dalam otak jer..
kakakakaka....!!!!

Kuih Lepat Ubi Kayu ni sedap sebenarnya..
Lemak,manis,kenyal,,
Tapi aku lagi suka Bengkang Ubi
Kalau Kuih yang bungkus-bungkus ni..
Aku SANGAT SUKA  KUIH TEPUNG BUNGKUS..!!!!
Huwaaaaaaaa.....nak KUIH TEPUNG BUNGKUS macam kat siniiiii!!!

Tapi hari  ni mak aku tetap nak buat LEPAT UBI KAYU ni jugak...

LEPAT UBI KAYU..mak aku
1 ketul ubi kayu ( 1 cawan padat yang telah perah)
1 cawan santan pekat (@ 1 santan kotak  kecil)
¾ cawan gula perang( kalau yang hutam lagi cantik)
½ sudu teh garam halus
15 keping daun pisang


1. Ubi kayu...Sebab nak buat sikit jer...just guna 1 ketul jer


2. Kerat- karae ubi kayu dan kupas kulit serta basuh...
Potong kecik- kecik dan blend dengan 1 cawan air...
** Jika buat banyak..blend separuh dan tapis airnya..Guna air  ubi ditapis itu untuk blend ubi yang berikutnya  supaya x banyak sangat guna air)


3. Tapis ubi blend dalam kain keju( kain jarang)
     *** MESTI TAPIS supaya kuih nanti tidak
            pahit...


4. Perah seberapa banyak boleh keluarkan airnya..


5. Air ubi JANGAN dibuang....
    Biarkan selam 15 minit supaya patinya mendap dan terdapat lapisan air jernih diatasnya...


6. Perlahan- lahan tuang dan buangkan air yang jernih dan ambil pati putih didasarnya...
MESTI AMBIL pati ubi ini untuk dicampur dalam ubi parut tadi.
Jika tidak diambil patinya kuih akan kurang kenyal dan terasa agak kasar kerana pati ubibitulah kanjinya yangvakan buatbkuih jadi kenyal...



7. Campur ubi...pati ubi...gula perang,garam dan santan pekat....



8. Adunan memang nampak lembik...supya kuih jadi lembut dan teksturnya halus...
Jika KURANG santan memangvsenang nak bungkus tapi kuih kurang sedap dan kurang kenyal..


10. Koyakkan daun pisang anggaran selebar tapal tangan



12. LAYUR diatas api dapurvyang menyala...
      Layur...BUKAN bakar...
      Layur tu..just lalukan daun pisang atas api
      hingga nampak daun pisang macam
      berminyak..
      Tujuannya supa daun pisang jadi layu dan
      tidak koyak ketika membungkus kuih nanti.

13. Lapkan daun pisang yanh sudah dilayur


14. Ambil sekeping daun pisang dan bentangkan.
Permukaan yang tadinya warna putih menghadap ke atas kerana semasa dipokok pisang bahagian yang warna putih tu mengadap ke bawah dan terlindung dari kelotoran.


15. Cedok  1 sudu besar adunan ubi ditengah- tengah daun pisang..


16. Lipat ke atas dan  gulung sikit atas daun supaya nanti ubi tidak terkeluar..



17. Lipat kiri dan kanan



Siap..

18. Buat hingga habis dan susun dalam kukusan


19. Susun kemas- kemas dan panaskan pengukus hingga air mendidih.
Kukus anggaran 20 minit


20. Ambil 1 kuih dan buka..jika sudah nampak lutsinar dan tiada lagi ubi bewarna putih...itu tandanya dah masak .Boleh lah diangkat dari  kukusan


21. Boleh makan panas- panas...tapi kuih masih
       lembik jika masih panas.
       Tapi sebaiknya biar sejuk sepenuhnya
       dahulu barulah kuih mudah dibuka dan
       bentuk akan jadi cantik

No comments:

Post a Comment