Saturday, 27 May 2017

AYAM MASAK MERAH

 Ayam Masak Merah...
Lauk iftar hari pertama puasa..
Dah lama juga mak aku x masak Ayam Masak Merah...
Dolu masak sekolah rendah mak aku selalu masak lauk ni..
Ni lauk favourite abang ni....
Tapi semalam berbuka 2 orang jer..
Aku ngan mak aku jer..
Abang buka kat tempat kerja...
Tempat kerja abang memang sediakan makanan..
Sebab tu abang x risau..
Bulan x puasa pun disediakan lunch..
Mak aku cakap tu namanya rezeki.
Kena bersyukur..
Alhamdulillah..


Hari pertama puasa..
Hari penat sedunia kot...
Huhuhu...
Lepas sahur,mak aku dah pesan kat aku ngan abang subuh siap- siap.
Nanti boleh tidur tanpa gangguan..
Heee....ni yang aku suka kalaubpuasa time cuti sekolah...
Lepas sahur boley tidur..
Kalau hari sekolah memang becinta do!!!
Kita dah berangan nak tidur, mak lak bising soh mandi cepat boleh turun awal sikit bulan puasa xyah nak b/ fast..
Pastu sampai sekolah awal melangut kat kantin..
Kawan- kawan aku opkos datang lambat sebab rumah dorang dekat sekolah
Kadang- kadang aku sajer xnak turun kereta..
Tunggu jer kat bus stop tepi pagar sekolah tu sampai ada kawan aku sampai..baru aku turun..
Mak aku bising sebab kalau lambat nanti mak aku cakap nantib kena parking jauh kat belakang..
Hihihi...
Tapi tahun ni dapat puasa 2 minggu dalam coti sekolah...
Tahun lepas aku dah lupa..
Cuti ke x ek..?
Mmm...yang aku ingat tahun lepas 1st day puasa kitorang balik kampung..
Mak aku nak sambut puasa pertama ngan nenek semua..
Sanggup mak aku...padahal balik 2 hari jer rasanya..
Tahun ni 1st day puasa buka berdua jer ngan mak aku..
Kakak cuti seminggu kot..
Tapi malam Jumaat lagi kakak dari UiTM terus balik kampung..
Kakak cakap nak sambut puasa ngan nenek & family Achik..
Yer lah...kakak tu kesayangan nenek,Achik dan Pakcik..


 Asalnya aku request nak Butter Chicken...
Tapi mak aku cakap xde stok daun kari..
Kalau xde daun kari,mak aku cakap xsedap la butter chicken tu..
Mmm...aku rasa nakbayam masak merah..
Mak aku cakap ok jer..
Sebenarnya aku ngan mak aku kepenatan giler
Pukul 10 pagi mak aku ajak kuar..
Mula- mula bawa kereta gi spa...
Hahaha...
Mak aku cakap cian keter tu dah sebulan x mandi..
Pastu gi amik bekas kuih tempahan...
Pastu gi Giant...
ATM plak out of sevice kat Giant tu..
Kuar gi bank
Gi plak Giant sbb ada barang penting mak aku nak beli kat situ..
Gigih tul mak aku
Pastu gi beli barang nak buat kuih tempahan..
Nak cari parking macam nak cari emas..
Berebut- rebut menunggu giliran..
Yang ni aku dh x turun..
Aku tidur dalam kereta tunggu mak aku beli barang..
Huh, sampai puas la lena baru mak aku kuar..
Penuh 1 trolly mak aku borong barang kuih
Dengan kotak bekas kuih bagai..
Dari bonet sampai seat belakang dah macam lori orang pindah rumah
Alhamdulillah mak aku cakap tahun ni rezeki lagi melimpah..
Sampai rumah dah nak asar...
Penat giler pastu hangkut plak barang masuk rumah..
Makanya mak aku cakap hari ni just nak masak 1 lauk...1 sayur...1 kuih...1 minuman jerrrr
Sebab tu lah jadi Ayam Masak Merah

AYAM MASAK MERAH..mak aku
1/2 ekor ayam
1/2 botol tomato sos
1 sudu teh garam
2 sudu makan gula
1 bawang besar- hiris
Daun sup/ daun bawang
1/4 cawan minyak
2 pandan

Bahan blend:
10 cili kering
1 batang serai
3 hiris lengkuas
3 hiris halia
3 bawang putih
¹/2 kunyit segar
1 bawang besar



 1. Garam kunyit ayam


 2. Goreng ayam sekadar untuk bagibayam masak


 3. Tinggalkan minyak goreng ayam dalam 1/4 cawan dan tumis daun pandan


 4. Masukkana bahan blend


 5. Masak hingga naik minyak


 6. Guna 1/2 botol kecik tomato sos


 7. Masukkan dalam tumisan cili dan masak lagi hingga naik minyak..
Masukkan juga garam dan gula untuk seimbang rasa masam dari sos tomato


 8. Masukkan ayam goreng...Jika suka, masukkan juga kentang dan tomato buah


 9. Masukkan pula bawang besar...


    10.Jika untuk makan segera jus msk sekejap
     bawang tu supaya rangup dan cantik.
     TAPI jika untuk tahan lama,supaya x cepat
     basi...masak sampai bawang jadi jernih



Tabur daun supbdaun bawang supaya nampak cantik...
 Sayur Bajet...
Hahahaha....
Sebab kalau beli Nasi Bajet mesti sayur ni...
Memang menu nasi hari menu Nasi Bajet
Campur penat


Aku x minat sayur ni..
Aku hanya suka Ayam Masak Merah...

 Air pun bajet..
Kordial Sarsi jer...


 Ni kalau nenek aku tahu...
Mak aku kena marah ni...
Sebab kalau bulan Puasa Air Wajib patutnya Air Tembikai...
Hahahahaha....



Dessertvpun Mangga Masak Kuning jer..
Hihihi..ada ke Mangga Masak Pink..
Kuij..???
Haaa....kuih citer lepas ni lak...
Dah penat....
Sebab kuih pun banyak step...
Ada inti bagai...
Tungguuuuuuuuuuuu!!!!!
Kikiki...

3 comments:

  1. Sedapnyerr....ayam msk merah....
    awal ye...mak dik cella bershopping....
    air kordial sarsi pun sedap juga...

    ReplyDelete
  2. Sedapnyerr....ayam msk merah....
    awal ye...mak dik cella bershopping....
    air kordial sarsi pun sedap juga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi...
      Shoping barang buatbkuih jer pun...
      Shoping baju raya belum lagi...
      Tunggu aunty ajak...kikkki

      Delete