Saturday, 21 April 2018

RESIPI PEGEDIL KENTANG SEDAP

Pegedil Kentang Sedap..
Memang sedap...
Sebab Pegedil Kentang ni favourite aku..
Fav kakak..
Dan yang pastinya memang fav abang la...
Hari tu masa makan kat R&R ...
Abang nyesal amik 2 biji pegedil rm4..
Hahahhaa..baik makan lauk ayam..
Pastu abang sibok soh mak aku baut pegedil



Mak aku masak Pegedil Kentang ni waktu pagi..
Sepinggan Pegedil buat sarapan..
Kira Potato Fritter la kan..
Haaa...jangan peliks lak..
Ni kira ballance food apa...
Sebab semua ada..carbo..protien..bagai..
Hehehehe...sebab dah suka...akan cari la kebaikan..
Kalau x suka akan nampak la segala keburukan..
Kan...kan..kan...
Haaa...jangan tak tau..
Hari tu tengok kat AFC 703..
Dorang buat pegedil ni sebagai patty burger..
Mmm..nampak sedap ..
Nanti nak try gak lah...
Boleh buat bekal sekolah...
Ala....pegedil ni pun dah boleh buat bekal..

Aku suka yang kulit dia serabut2 banyak..
Mak aku cakap biasanya yang tu mesti goreng last tu sebab lebiham telut celup tu dituangkam sekali..
Mmm....cedap3....


Dah pernah post pasal CARA BUAT BEGEDIL KENTANG kat sini....
Mmmm..tengok pageview kat situ beribu juga rupanya yang baca post tu..
Mmm..resioi pun separuh C&P kat situ jer..
Tapi 
Tapi naper ejaan nya ada Pegedil..
Ada Begedil..
Heee...mak aku kata ada orang panggil Peged..
Ada orang panggil Begedil..
So..dua2 pun boley...

BEGEDIL KENTANG ..mak aku

10 biji kentang- 1 kg
2 ketul ayam( goreng)
2 pokok daun sup
2 pokok daun bawang
1 biji bawang besar
1/2 cawan bawang goreng
1 biji telur
1 sudu teh garam halus
Minyak untuk goreng

Bahan Celup:
2 biji telur
1. Kupas kentang & basuh


2. Belah-blah @ hiris tebal


3. Goreng semua kentang


4. Kentang yang sudah digoreng ditumbuk lumat



5. Kentang yang siap ditumbuk



6. Ayam digoreng & carik halus


7. Daun sup & daun Bawang


8. Bawang Goreng


9. Campur semua Bahan..

-Kentang tumbuk
- Daun bawang hiris
-DAun sp hiris
-Bawang Besar cincang
- Bawang Goreng
-Isi Ayam siat-siat
- Garam
- Sebiji telut


10. Gaul semua bahan hingga sebati dan boelh dikepal



11. Bulat-bulatkan ebesar limau nipis



12. Leperkan bebola tadi


13. Telur Untuk Celup


13. Pukul telur. Telur kosong



14.Celup setiap pegedildalam telur yang dipukul



15. Goreng dalam minyak panas yang banyak .Bila bahagian bawahnya garing barulah dibalik-balikkan.Jangan diterbalikkan ketika belum garing supaya tidak pecah


16. Toskan


Gorengan yang kesekian kalinya akan menyebabkan minyak berbuih kerana penggunaan telur

Haaa....habis part mak aku nyer resipi..

Ni part yang paling aku suka
Makannnnn...
Dah masak pegedil kentang
Makan panas-panas
Cicah sos mayo
Makan cenggitew pun sedap sangat dah
Kalau dapat lak yang telur dia tebal
Mmmmm....garing ragup luar dia
Empuk gebu dalam nya..
Mmmmmm.....



1 dozen untuk bekal abang..
Pegedil ni fav abang nih
Fav aku juga..
kakak pun..
Kakak siap request soh mak aku buat lagi hari Ahad sebab nak bawa balik kolej..
Sebab yang sekilo kentang hari ni dah selesai..
Licinnnn....



Bekal abang...
Nasi Putih


Bersama lauk AYAM MASAK KICAP PEDAS ......




Ni untuk aku ngan kakak
Tapi sambil nak amik bekal
Sambil abang ngap dua tiga ketul lagi...
Mesti abang takut habis bila balik nanti
Dah bawa bekal 1 dozen pegedil pun
Abang still nak makan juga sebab dalam pinggan ni nampak banyak
Tak sampai malam pun memang dah habis..
Sebab petang masa kakak kuar gi jumpa Kak Nisah..
Aku habiskan ..
Hahahaha...
Masa kakak balik dia cari Pegedil tapi dah habis...!!
Pasti hari Ahad kakak minta mak aku buatkan lagi nak buat bekal bawa balik kolej..
Tapi mak aku x buat pun..
So..kakak bawa balik bekal Ayam Kicap Berempah  ..
Mmm...bila plak mak aku akan buat lagi Pegedil Kentang Sedap ni...???

3 comments:

  1. salam...

    woa..ni bila duduk berjauhan dari emak.... kalau tak boleh masak macam mak buat tak tahu nak kata apa... heheh
    sebab step by step gambar ada..

    lengkap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe...memang ada step by steo..
      Tapi macam leceh jer nak buat..
      Kalau ada jual...rasanya kiter beli jer...hahahaha

      Delete
  2. kalau ada orang jual beli...ok.. tapi kalau tak menepati rasa lidah.. sure kena buat sendiri.

    kalau takde orang buat lagi susah tu.. baik tolong and observe.

    actually bila duduk sendiri, masak memasak ni pun saya selalu tolong mak di dapur... ambik order.. kita buat... so that really helps.. boleh agak agak..

    I guess that is the best way to memasak...belajar memasak...

    ReplyDelete