Sunday, 1 April 2018

BUBUR BARLI UNTUK ORANG SAKIT

Bubur Barli untuk orang sakit..
Siapa sakit..?
Siapa sakit naik atas...
Hahaha...
Tu lagu Enjit- enjit Semut..
Enjit- enjit semut..
Siapa sakit naik atas....


Bubur Barli untuk kakak..
Kakak yang sakit..
Masih demam...
Tapi sakit sakit pun kakak kata kena juga ngadap PC dan laptop sebab kakak kata kena siapkan assigment..
Pagi aku ikut mak aku..
Balik tengahari amik kakak katbumah & gi makan..
Sebab semua dah lapar....
Mak aku cakap makan kat luar..
Kakak nak juga makan kat mamak AJ Maju...



Bubur Barli ni mak aku masak untuk dinner..
Denvan aku sekali kena makan makanan orang sakit ni...
Hahahaha...
Tapi aku yang sihat nj..
Makan apa pu  sedapp jerk..
Bubur Barli ni pun sodap...!!
Mak aku cakap barli bagus untuk orang demam macam kakak...
Sebab tu mak aku masak Air Barli dan juga Bubur Barli ni...
Tapi walaupun makanan orang sakit...
Sedapppp...!

BUBUR BARLI 
1cawan biji barli
5 batang crab stick- dadu
1/2 kiub ikan bilis
1/2 batang carrot- dadu
1 biji kentang
1 tangkai daun sup + daun bawang

1. Basuh barli dan rebus dalam rice cooker dengan 2 cawan air hingga mendidih.
*** Jika belu. nak makan...
Off rice cooker dan biar bertutup selama 1/2 jam.Barli akan kembang dan lembut..
Kemudian baru masak semula bersama bahan lain..
2. Jika nak terus makan..teruakan memasak barli yang mendidih.Jika air kering tambah dengan Air Panas Mendidih...supaya bubur terus mendididh..Jika tambah air sejuk..proses memasak akan terganggu
3. Tambah kentang dadu,carrot dadu dan kiub bilis
4. Bila semua bahan sudah empuk dan lembut aesuaikan rasa dan taburvdaun sup daun bawang..

Biji barli....


Basuh dan rebus


Bila mendidih airnya akan mulai keruh...
Air barli ni juga boleh dibuat minuman panas dan sejuk..
Tapi yang ni nak masak bubur..
Kena terus masak sampai barlinkembang dan lembut bila dipicit..
Boleh tambah bahan lain seperti isi ayam atau seafood
Achik ada bagitau dalam Family Group W/App soh buat sup ketam untuk kakak...
Supaya baik demam..
Tapi xde ketam...
Mak aku cakap masak bubur ni letak crab stick jerlah...acah2 ketam la jugak...
Hahahaha....


Sebab mak aku masak banyak..
Bukan saja orang demam yang makan sup ni
Orang sihat juga kena makan menu yang sama..
hahahaha.....tapi amu suka sebab sedap


Mak aku cakap masak makanan kena ada colourfull baru nampak cantik..
Selain cantik makanan berlainan warna memberikan zat dan vitamin berbeza..
Haaa....pakar pemakanan la plak ...!


Ok jom makan dolu...
Bismillah....

2 comments:

  1. Replies
    1. Betull...sedap ...kiter pun suka sebab bubur savoury...kalau manis kiter kureng skit...heeee

      Delete