Friday, 13 April 2018

BUAH KUNDANG a.k.a GHEMIA SIAM

Buah Kundang Siam....
Mak aku cakap nenek pangggil Buah Gemia..
Orang Kedah panggil Buah Ghemia..
Orang selatan panggil Buah Kundang...
Kat Selangor ada tempat nama Tasik Biru Kundang...
Tapi aku x tahu ada kaitan dengan buah ni ke x...
Buah Kundang Siam ni mak aku beli kat Hero
Mak aku kata nak beli buah mangga..
Tapi beli buah ni..
Sebabnya buah mangga yang ada semua mangga muda .
Mangga masak xde stok pun...
Aku soh mak aku beli pisanv jer
Tapi mak aku cakap teringin nak makan buah Kundang ni...
1kg rm26
Tapi yang ni mak aku cakap saiz kecik
Kalau standard size yang selalu jual kat R&R Bukit Gantang tu...
Sekilo rm60..
???????
Haaaa.....betul...bukan tipu..



Mak aku cakap ni Buah Remia..
Kata mak aku Remia ni Siam mari..
Siam tu mean Thailand la...
Mak aku cakap buah Remia ni pun mahal dia ngalahkan duruan...
Tapi mak aku beli juga.
Kata mak aku ni buah nostalgia...
Mmm....nostalgia lagiiiii....!
Mak aku cakap dolu2 katnkampung nenek banyak buah Remia ni..
Tapi pokoknya bukan ditanam...
Pokok tu tumbuh sendiri...kira wild tree la....
Tapi mak aku kata saiz buah dia kecik la sikit sebab wild tree jer...bukan hibrid macam kat Thailand..
Mak aku cakap  kat kampung nenek jer banyak pokok ni..
Kampung2 lain berdekatan  pokoknya x sebanyak di kampung nenek..
Mak aku citer kalau hari Jumaat & Sabtu...
Ramai la kanak2 dari kampung2 berhampiran datang ramai2 makan buah remia
Ada yang siap bawa plastik dan isi bawa balik..
Eh...tuan pokok x marah ker..?
Mak aku cakap dolu2 xde sesapa nak marah..
Sebab pokok nya banyak..berbuah lebat..
So, sesapa saja boleh amik...
Wahh...best nyer...?
Sekarang ada lagi ke..?
Mmm...mak aku cakap kat umah nenek ada lagi 3 pokok Remia ni...
Eh....ada ker..?
Aku x tahu pun...
Tapi mak aku cakap aku selalu tengok kalau time balik kampung
Tapi mungkin aku dah lupa...
Jap.nak cari entri2 sebelum ni kot2 ada...



 Haaa.... dah jumpa dah 1...
Buah Remia & Buah Gajus
Yang hijau tu la buah remia a.k.a Kundang tu
Tapi masa tu belum masak lagi..
Buah yang belum masak..mak aku cakap sangat MASAM & selalunya dimakan bersama colek pencicah ..Mmmm...aku x suka buah yang masam...
Even jeruk pun aku x suka...
Haaa...2 hari lepas Umi Amirah bawa Jeruk Pak Ali...
Sebab dia baru balik camping kat Penang...
Dia beria2 suruh aku makan...
Sebab nak jaga hati kawan...aku amik sepotong..
Tapi SETAHUN aku gigit baru habis..
Hahahaa...nampak sangat nipunya kan...!
Tapi siyes ..penat aku berlakon makan jeruk tu sebab xnak Umi kecik hati...
Aku memang TAK SUKA JERUK..!


Haaaa....ni the lates one...
Pic Buah Remia a.k.a Kundang kat umah nenek...
Pic balik cuti bulan Mac hari tu...
Mak aku yang snap pic ni sebab pokok ni dalam kebun getah...ada nyamuk...
Mak aku cakap buah dia baru berputik...
Belum boleh makan...sebab kecik sangat lagi...
Aku ada citet KAT SINI.....
Mak aku cakap kita memang x pernah sempat nak rezeki dengan buah yang masak sebab selalunya buah dia masak bulan April...
Kalau bulan April kenapa..?
Haaa...cer tengok calendar...
Setiap tahun dalam calendar bulan April xde 1 Public Holiday pun...
SETIAP TAHUN ok....!!!
Bulan April adalah bulan membosankan sebab langsung xde apa2 cuti selain weekend...!
Haa...betul la...
Huhuhuhu...

Ni buah yang dah mak aku hiris...untuk aku
Isi dia macam isi mangga..
Rasa dia..?
Mmm...mak aku kata sedap
Tapi bagi aku..
Kalau manis memang la sedap...
Tapi lagi sedap isi mangga kot
Sebab mangga lagi puas nak makan...
Besar....manis....juicy...
Mmmm.....

3 comments:

  1. buat jeruk atau campur sambal belacan...

    ReplyDelete
  2. Mmmm...masam kalau yang belum masak...

    ReplyDelete
  3. masam la sedap..klau buat jeruk ke.. vitamin c

    ReplyDelete