Serawa Labu tu Pengat Labu la..
Sebab dah mak aku cakap versi nenek..
Kena la sebut serawa...
Sebab Pengat tu nenak panggil Serawa..
In English apa ek..?
Sweet Pumpkin Soup ker..?
Hahaha....
Kalau western...soup labu tetap savoury ...
Sebab mak aku pun pernah masak SUP KRIM LABU kat sini....
Semalam nyer minum petang...
Weekend ada la minum petang ..
Kalau weekday....just breakfast & dinner jer terus..
Serawa Labu Cara Nenek...
Tapi mak aku yang masak..
Mak aku cakap hari ni nak masak Serawa Labu Cara Nenek..
Apa bezanya Serawa Labu Cara Nenek..?
Haaa...mak aku cakao kalau cara nenek..
1. Labu TAK BOLEH buang kulitnya
2. Kuah MESTI guna santa segar
3. HANYA boleh guna GULA PUTIH
Haaa...mak aku cakap itulah syarat Serawa Labu Cara nenek...
Mak aku kata nenek memang buat Serawa TANPA buang kulit labu..
Eii...lulit labu boleh makan ker..?
Haaa...mak aku cakap nenek sangat suka makan labu bersama kulitnya ....samada untuk masak Serawa @ Masak Sayur Lemak memang nenek akan masak bersama kulitnya...
Jangan nak Eiii...baca dulu sampai habis
Santan palak opkos lah nenek2 hanya akan guna santan fresh...
Satu lagi kepantangam nenek ialah kalau masak Serawa atau bubur...nenek hanya akan guna gula pasir putih..
Mak aku kata sejak dulu nebek.memang x suka gula melaka atau gula perang dimasukkan dalam bubur atau serawa..
Mak aku cakap walaupun mak aku suka gula melaka dan gula perang tetapi kalau masak untuk nenek memang guna gula putih..
Habis tu masak kena masak 2 pengatbyang berbeza ker..?
Haaa...mak aku cakap xyah masak 2x ..
Kena WORK SMART...
don't WORK HARD..!
Macamana..?
Haaa...mak aku cakap kalau pengat atau serawa...
Masukkan jer lah separuh labu yang kopek kulit dan sebahagian lagi xyah buang kulit..
Pastu masa masak letak lah gula pasir dulu...
So masa.cedok...pilih lah yang berkulit untuk nenek.. dan kuahnya putih gula pasir...
Baki yang tinggal tentulah yang labu xde kulit..
So..kalau nak.gula melaka,tambahlah gula melaka...
Tapi kali ni maknaku cakap buat semua versi Labu Berkulit cara nenek...
SERAWA LABU CARA NENEK
1/2 biji labu
3 cawan santan cair ( boleh tambah jika
suka kuah lebih)
1/2 cawan santan pekat
1/2 cawan gula putih
1 helai pandan
1/4 sudu teh garam
Sebenarnya sebab labu ni agak besar..
Mak aku cakap masak 1/4 biji jer..
1/4 lagi maknaku cakap nak kukus buat Apam Labu
Labu yang dah dibasuh bersih dan dipotong2 bersama kulitnya...Tanpa buang kulit
Masak bersama santan dan sagu biji
Serawa Labu Cara Nenek..
Labunya berkulit
Kuah dia jadi kuning sebab labu ni jenis lembut dan mudah larut dalam kuah
Kalau betul2 versi nenek..mak aku cakap sepatutnya kuah dia putih macam Masak Lemak Putih...
Rasa dia...???
Mmmm....jujurnya....
Aku ...SUKAA....
Sebab kulit labu tu memang ada texture..
Keras rangup..
Tapi Lembut empukk..
Haaa....camaner tu...?
Tak tau camaner nak explain..
Memang ada rasa dan teksturnya...!
Patut la nenk suka...!
1/4 cawan sagu biji-rendam
1/2 sudu teh garam
1. Basuh bersih labu dan belah buang bijinya
2. Potong-potong labu tanpa dibuang kulitnya
3. Masukkan labu dalam periuk bersama santan cair dan masak hingga mendidih
4. Masukkan sagu biji dan masak hingga sagu jernih
5. Bila sagu jernih dan labu empuk masukkan ,garam, gula putih dan pandan
6. Akhir sekali masukkan santan pekat dan terus matikan api
Mak aku cakap masak 1/4 biji jer..
1/4 lagi maknaku cakap nak kukus buat Apam Labu
Labu yang dah dibasuh bersih dan dipotong2 bersama kulitnya...Tanpa buang kulit
Masak bersama santan dan sagu biji
Serawa Labu Cara Nenek..
Labunya berkulit
Kuah dia jadi kuning sebab labu ni jenis lembut dan mudah larut dalam kuah
Kalau betul2 versi nenek..mak aku cakap sepatutnya kuah dia putih macam Masak Lemak Putih...
Rasa dia...???
Mmmm....jujurnya....
Aku ...SUKAA....
Sebab kulit labu tu memang ada texture..
Keras rangup..
Tapi Lembut empukk..
Haaa....camaner tu...?
Tak tau camaner nak explain..
Memang ada rasa dan teksturnya...!
Patut la nenk suka...!
salam,
ReplyDeletearwah mak saya pun potong labu tapi dia biarkan ada kulit tinggal. bila makan isinya kenyal kenyal dan tidak hancur isi..
so it retains the texture and flavour... sedap..
teringat lagi ada kawan refer pak we dia "pumpkin".. hahaha
konon term of endearment ... tapi bila fikirkan semula.. dia refer pada pakwe dia ..labu ... so .. bila translate.. cakap ya labu, ya labu ku.. hahaha
ni smua nak jadi omputih ... macam American style panggil pumpkin pie ...
hahahahahahah
so lawak
Owh...memang ada juga ek yang masak x buang kulit...ingatkan nenek jer..heee
DeleteTapi siyes sedap kan..makan ngan kulit dia..betul...texture & taste..
Tapi boifren panggil Pumpkin tu memang lawaks...Pumpkin pei plk...kiter rasa cam Popeye lak..hahahaha