Saturday, 28 April 2018

BEKAL NASI LEMAK KUNING

Bekal Nasi Lemak Kuning..
Tapi bukan la hari ni
Jarang aku nak bawa bekal nasi
Tapi bukan lah x pernah..
Cuma jarang
Sebab kalau bawa nasinmemang leceh skit nak makan...
Nak kena duduk sopan santun bagai
Kalau bawa bekal sempoi yang boleh pegang terus ngap jer...
Senang skit..


Bekal aku ngan abang...
Mak aku letak banyak nasi sebab rasanya bekal.ni hari Rabu..
Sebab hari Rabu kan kelas sampai petang..ada 2x rehat
Tapi aku makan masa rehat pertama .
Kalau makanan berat aku akan makan masa rehar pertama..
Rehat kedua makan keropok lekor pun dh ok..
Selalunya rehat kedua tu aku beli jer..
Masa makan bekal Nasi Lemak Kuning ni aku tengah kecik hati ngan best friend aku Umi .
Sampai aku x lalu nak makan..hahaha
Pas makan sikit jer aku past jer kat Nik..Mai..Auni & Dahlia..
Esoknya Nik citer dia hanya dapat makan sikit sebab Dahlia...
Ala...Dahlia biasa ar..kalau dapat bekal kat dia..memang yang lain pishang ar..
Dia akan makan x hengat dah kawan kemudian!!
Dah banyak kali kitorang tegur..supaya bila makan bekal kawan- kawan..ingatlah juga orang kemudian..!!
Tapi Dahlia memang jenis selamber..
Ko cakap lah apapun...
Dia hanya akan sengih buat muka x bersalah jerk..!
Esok dia buat lagi..
Haaa...pasni kitorang nak buat peraturan baru..
Semua orang akan makan dulu..
Dahlia akan jadi orang terakhir makan..!
Sebab kalau dia dulu makan..
Alamat yang kemudian tinggal ciput..
Kalau orang lain makan dulu xper..
Memang dia akan dapat juga walaupun last
Sebab orang lain makan jenis ingat orang kemudian.
Tapi tu lah...
Kadang x menjadi..
Sebab dia akan selamber juga makan dulu..
Dah tu xkan ko tergamak nak tarik kalau kawan ko tengah makan...kan...
Tapi bagusnya Dahlia ni..
Ko cakap lah apapun pasal makan.
Dia bukan jenis sentap ..
Dia jenis x amik hati pun...
Kalau aku x bawa bekal..
Dia ok jer..boleh beli keropok lekor & beli air..
Makan sama- sama
Dah 10 tahun kitorang kenal..berkawan..bermasam muka ..berbaik...bertekak...baik semula..
Tahun depan dah tahun akhir kitorang dapat bersama..Pastu masing2 akan ikut hala tuju sendiri...
Pasti kami akan merindui kenangan inj..
Makan..berebut...bergaduh..berbaik..merajuk..
kecik hati..baik semula..!
Huhuhuhu...


Pasti dorang akan merindui Nasi Lemak Kuning Lauk Sambal Ayam & telur rebus ni..
Banyak kali dah dorang request soh aku bawa lagi nasi lemak ni sebab nak beli kat sini mana ada jual Nasi Lemak Kuning Kedah ni..
Kecuali kena gi cari restoran Nasi Lemak Royele
Tapi rasa mestilah lain-lain..



Nasi Lemak Kuning Kedah ni dah banyak kali mak aku masak
Tapi baru sekali ni jer kot aku bawa bekal Nasi Lemak Kuning ni kat sekolah..
Sebab kalau Nasi Lemak bagai ni mak aku akan masak hari cut @ weekend..
Sebab kalau weekday meztilah leceh nak masak nasi dan lauk bagai..
Tapi aku ingat lagi masa aku sekolah rendah..
Memang mak aku masak nasi dan lauk setiap hari untuk aku bawa bekal lunch sebelum gi sekolah agama..
Masa beberapa tahun awal2 sekolah lagi ar..
Mak aku siapkan masukkan nasi..sup bagai dalam termos...supaya bila aku makan waktu tengahari nasi dan lauk masih panas..
Sebabnya aku akan makan ..mandi dan bersiap kat sekolah jer..
Pastu terus gi sekolah agama..
Selalunya yang sama gang ngan aku..Najwa..Shasya..Wani..
Aku memang la rumah aku jauh..memang x sempat nak balik..
Tapi Najwa..Shasya tu rumah dekat jer..
Tapi sama2 siap kat sekolah juga sebab boleh terus gi sekolah agama..
Seronoknya kenangan itu..
Huhuhuhu.....
Ops..nak citer bekal dan flashback sampai sekolah agama plak...



Bahan tumis yang memang aku suka bau dia..
Tapinpaling x suka kalau tergigit buah pelaga..
Ha...buah pelaga ..tunyang warna putih tu..
Tapi kadang ada juga mak aku beli buah pelaga tu warna hijau..
Haaa..aku tahu nama dia buah pelaga sebab memang selalu mak aku citer nama2 rempah ratus ni
Kalau kat sekolah ...bab bahan masakan kengkawan akunmesti tanya aku..
Heee...bukan la pandai pun..
Tapi kalau dengan dorang boleh la aku berlagak skit sebab kalau nak banding dorang aku tahu lebih la skit..
Kadang kalau aku kelentong pun...dorang percaya jer...kah..kah..kah....!!
Tapi nanti balik rumah aku tanya la mak aku plak...
Kalau betul ahamdulillah..
Kalau salah nanti aku cakap la kat dorang nama bahan tu x berubah lah..
Dulu nama lain...sekarang nama lain..
Kikikiki..!!!


Nasi Lemak Kuning ni memang tengok mak aku masak nampak leceh skit nak banding nasi lemak santan yang putih tu..
Kalau Nasi Lemak Putih yang biasa tu aku tahu mak aku masukkan jer beras,santan,garam,gula dan daun pandan dlam rice cooker..
Pastu on jer suiz...Biar jer rice cooker tu menyudahkan kerja2 masak nasi lemak tu


Kalau Nasi Lemak Kuning ni maknaku cakap kena tumis bagai dulu la...
Tapi sebab dah pernah ada post pasal nasi lemak ni sebelum ni..
Aku C&P jer lah dari post  18 February 2018 tu..
Haaa...tahun ni jer dah beberapa kali mak aku masak Nasi Lemak Kuning Kedah ni..


NASI LEMAK KUNING KEDAH ..cara mak aku

3cawan beras( sebaikknya beras jenis nasinya lerai)
3 cawan air( ikut jenis beras)
1 sudu teh garam
1 sudu besar gula( opsyen)
1sudu teh serbuk kunyit( yang ni guna pewarna kuningvtelur star brand 1/2 sudu)
1 daun pandan simpul
2 sudu minyak+ 1 sudu merjerin

Bahan Tumis:
2 biji bawang merah keecil- hiris
2 ulasa bawang putih- hiris
1 batang kulit kayu manis ( anggaran 3cm)
5 biji buah pelaga
2 kuntun bunga lawang
10 bunga cengkih
1/2 sudu besar lada hitam biji
1 helai pandan digunting2

1. Panaskan minyak+ marjerin dan tumiskan bahan tumis hingga harum
2. Masukkan 3 cawan air( ikut beras). Kalau nak cepat..masukkan air panas baru mendidih
3. Tuang kan dalam rice cooker dan biar mendidih



SAMBAL ISI AYAM
1 mangkuk isi ayam dadu
( gaul garam kunyit)
1 serai ketuk
1 asam keping
1 sudu teh garam
1 sudu besar gula
1/4  cawan minyak

Bahan Blend:
15 cili kering
1 bawang besar

1. Panaskan minyak  dan goreng ayam hingga masak.ketepikan
2. Guna minyak yang sama dan tumis serai dan bahan blend .
3. Masukkan asam,garam dan gula dan masak hingga naik minyak
4. Masukkan ayam dan sesuaikan rasanya...


Paling aku suka kalau Nai Lemak Kuning ni makan ngan Lauk Sambal Ayam...
Kadang mak aku buat juga sambal bilis tapi aku lagi suka ayam..

Nasi Lemak Kuning ni memang makanan nostalgia ..
Haaa...kalau selalunya banyak citer makanan nostalgia mak aku jer..
Haa...Nasi Lemak Kuning ni..
Memang sama2 nostalgia ..teasuk aku sekali .
Tapi semua dah pernah citer dalam  post kat entri NASI LEMAK KUNING BUNGKUS SURAT KHABAR kat sini...


2 comments:

  1. letak serai sikit tak pun limau purut...sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. suker...suker...kiter pun suker bau daun limau purut

      Delete