Tuesday, 10 April 2018

BLACKOUT

 Malam semalam...
Hari Ahad malam...
Tengaj buat homework...
Siang x sempat siap sebab hantar barang kakak..
Pukul 8.45...
Aku siapkan homework..
Mak aku tengah layan Berita
Aku nak siapkan homework sbelum pukul 9 sebab nak tengok AME2018...
Sebab ada artis pujaanku...Khai Bahar...
Lagi sikit nak siap...
PUP...!!!
GELAP...!!!
BLACKOUT...!!!!!!!!!!!
huwaaaaaaaa........


 Sib baik memang ada stok lilin...
Aku tahu ada lilin..
Ternampak2...tapi x tahu a..
Baru pasang touclight kat handphone...
Nak cari lilin..
Tengok mak aku dah dah hidupkanapi dapur untuk nyalakan lilin..!
Macamaner mak aku jumpa lilin dalam gelap...?
Bila tanya mak aku..
Mak aku cakap memang lilin mak aku simpan dalam bakul atas peti ais supaya senang nak cari..
Oooo...baru aku ingat....
Memang nampak lilin tu dalam bakul atas peti ais la...
Haa....pastu sambil lekatkan lilinatas piring sambil mak aku berleter..
Sebab tu semua barang kena letak pada tempat asal dan jangan ubah2..supayaa bila kecemasan boleh ├žapai walaupun dalam gelap...
Hmmm...yer lah...


 Untuk aku siapkan homework mak aku pasangkan 2 batang lilin supaya lebih terang.
Kata mak aku masa sekolah rendah mak aku cakap kampung nenek belum ada elektrik...
Mak aku cakapnwaktu malam mak aku ngan Achik study guna cahaya pelita minyak tanah.
Pelita minyak tanah tu cemana?
Mmmm...mak aku cakap macam pelita yang kita pasang berderet time malam raya tu la...
Oooo....
X bahaya ker..?
Mmmm...mak aku cakap kalau nak kira bahaya..
Semua benda ada bahaya..
Tapi kena hati2 la guna...
Hmmmm...tapi bapak gelap la kalau guna pelita jer...
rumah aku walaupun blackout tapi kat luar still terang sebab semua lampu luar tu kalaau blackout pun still hidup juga..
Cuma dalam rumah jer gelap...
Haaa...mak aku cakap masa tu walaupun hanya guna pelita tapi cahaya pelita cukup untuk.menerangi sampai boleh buatbhomework dan baca buku waktu malam..
Kata mak aku lagi cahaya pelita dulu3l2 lagi terang naak banding pelita sekarang..
Mak aku cakap ...masa tu cahaya bulan pun lagi terang dari cahaya bulan sekarang...
Begitu juga dengan bintang...makbaku kata bintang dulu2 lagi banyak dan lagi bercahaya...
Ish....betul ker....??????




 Dah siap buat homework nak buat apa lagi..?
Nak tengok AME2018 xde elektril...
Nak iron baju pun xde elaktrik...
Nam makan...gelap...
Mmmm......
Ting....!!!!
Main bayang- bayang...!!!
Haaaa....kalau ada elektrik xjadi bayang2....
Yessss...!!!
Mula2 buat bentuk RAMA- RAMA...




 Ini bentul apa pun x tahu..
Hahahaha...dulu masa sekolah rendah ada dalam buku Sains...


Arnab.....
Heee....
Dah penat main bayang.....
Tertidur....
Sedar2  pukul 5.30 esok pagi mak akubkejutkan...
 dah   ada elektrik...
Alhamdulillah....
Boleh iron baju..

2 comments:

  1. salam

    black out pun Nampak enjoy je.. ok la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boley enjoy sebab kt luar...
      Kalau gelap macam blackout kat kampung...
      SEREMMM...!!! ha3

      Delete