Friday 1 July 2016

CARA BUAT KERISIK..

Hari Ahad adalah hari aku nak malas-malas bangun lambat ..
Tapi hari Ahad baru  ni tidur rasa x mengantuk la pulak...
Lepas sahur aku tengok mak aku x tidur pun..
Ingatkan mak aku nak buat kuih raya..
Tapi ternyata salah...

Mak aku kata nak buat kerisik...
Kerisik.????
Ya...Kerisik yang orang campur dalam rendang tuuuuuu...
Oooooo....
Tapi bukan ke kat umah nenek ada banyak kerisik dalam balang kat dapur...?
Naper x amik je kerisik umah nenek..???
Haaaa....kata mak aku memang setiap kali nak puasa nenek akan buat  banyak kerisik untuk kegunaan bulan ouasa hingga raya...
Tapi walaupun bulan ni dah 3 kali nenek datang KL tapi nenek lupa nak bawa kerisik tu..

Lagipun,kata mak aku ada kelapa dalam peti ais tu dah seminggu x digunakan..
Masih elok tapi kalau simpan lama 2 takut bau dia tengik..
Tengik..????
Apa tu...
Haaaa...cari la Kamus Dewan....
kwang3....


HOME MADE KERISIK .. mak aku

Kelapa parut- ikut banyak mana nak buat
Kuali
Lesung Batu/lesung tumbuk/ blender kering

1. Guna kuali yang agak luas supaya senang nak kacau.Panaskan dulu kuali kosong



2. Masukkan kelapa & sentiasa kacau dengan api yangperlahan

*** Kalau nak jimat masa menggoreng...Jemur dahulu kelapa parut hingga nampak kering...
So,dapat jimat masa & tenaga .Tapi masalahnya rajin ke nak jemur..hahahaha


3. TErus kacau tanpa henti hingga kelapa garing dan berubah warna


4. Kalau nak tau...bila kelapa dah brown colour itu tandanya dah garing & kalau diramas akan hancur...tapi hancur kasar2 la

5. Haaaa....kenapa lesung batu tu ?
    Heee...kata mak aku PANTANG  nak tumbuk kerisik ...JANGAN guna lesung batu yang basah atau
    lembab.Kata mak aku KALAU LESUNG BASAH NANTI KERISIK X PECAH MINYAK..
    So,,sebab tu mak aku telangkup lesung tu atas api nak bagi kering..Kalau lesung tu dah kering xyah la  
    buat cam ni..huhuhu


6.Tumbuk lah kelapa yang panas-panas tu kerana masa kelapa tu garing  & rangup tu senang sikit nak tumbuk


7. Tumbuk hingga nampak  terbit minyak & kerisik akan jadi berminyak


8. Kalau malas nak menumbuk...guna la blender kering..
     Masukkan kelapa yang masih panas tu & blend la...guna teknil pulse.Buat hingga nampak berminyak


9. TErpulang nak tumbuk @ nak blend...



10. Hasilnya mak aku kata  sama jer....
Tu yang sikit tu ditumbuk...Yang banyak tu guna blender...
Sama jer kan....heeee

11. Simpan dalam bekas bertutup & x perlu letak dalam peti ais pun....
Dah siap....
Mak aku kata nanti boleh guna untuk masak rendang....kerabu.....








2 comments:

  1. Terima kasih byk yer share cara buat kerisek. Mudah mudahan semakin murah rezeki awak sekeluarga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. امين...
      الحمدالله.... Atas doa yang baik untuk kami
      Seronoknya jika ada catatan dalam blog ni boleh bg manfaat kpd org lain..

      Delete