Saturday, 7 December 2019

SAMBAL TELUR PECAH vs IKAN MASIN

Sambal Telur Pecah
Siapa yang bersalah pecahkan telur..?
Hahaha... xde sesapa bersalah pecahkan telur
Memang sengaja pecah sebab nak makan..
Lauk Sambal Telur Pecah ni lauk dinner hari Rabu lagi
Siang aku kemas rumah
X ikut mak aku pun..
Petang mak aku balik x beli apa-apa
Lapar sebab memang sengaja x makan
Sebabnya malas nk makan
Kalau aku makan nanti malas nak sambunv kerja asingkan barang aku & barang kakak ni
Pukul 6 abang dah balik dari akademi..
Pukul 7 dinner


SAMBAL TELUR PECAH
5 biji telur
4 sudu minyak
1/2 bawang besar hiris
5 cili padi hijau- patah2kan
1 sudu teh  garam
1 sudu teh gula
1/2 asam keping
Bahan Blend:
15 cili kering - rebus
1/2 bawang besar
2 bawang putih
1 sudu ikan  bilis ( opsyen)

1. Panaskan minyal dan tumis bahan blend hingga naik minyak
2. Masukkan asam,garam gula dan sedikit air serta masak hingga pekat
3. Kecilkan api dan pecahkan masukkan telur sebiji demi sebiji dengan hati2 supaya tidak berselerak
4. Untuk ceparkan telur masak..tutup kuali benerapa minit .
5. Dengan hati2 kacau sambal supaya tidak hangus dibawahnya..
6. Sesuaikan rasa dan masukkan cili padi yang dipatah2kan

Sayur Kobis ala mamak..

Jeruk Mandai Goreng Ikan Bilis


Ikan Masin Goreng


Puding Caremel sejuk-sejuk...
Brrrrrrr..... Alhamdulillah

4 comments:

  1. Sambal tumis Dan ikan masin sedap

    ReplyDelete
  2. ya Allah. dah kenapa semua menu sedap ni. hahahahahahahaha :P

    ReplyDelete