Mak aku masak pagi Sabtu
Banyak mak aku masak
Pulut pun banyak
Rendang pun banyak...
Mak aku cakap sempena kesyukuran
RENDANG AYAM REMPAH ADABI
2 ekor ayam-potong besar
2 sudu kerisik
1 daun kunyit
2 daun limau purut
2 asam keping
2 keping gula nisse( boleh ganti 3 sudu gula melaka)
2 bungkus rempah rendang ADABI
1cawan minyak
2 cawan pati santan
3 cawan air @ santan cair
2 sudu kerisik
1 daun kunyit
2 daun limau purut
2 asam keping
2 keping gula nisse( boleh ganti 3 sudu gula melaka)
2 bungkus rempah rendang ADABI
1cawan minyak
2 cawan pati santan
3 cawan air @ santan cair
Bahan Blend:
30cili kering-gunting & rebus hingga lembut
2 bawang besar
5 bawang putih
3 hiris lengkuas
1 ketul kecil kunyit segar
2 serai
30cili kering-gunting & rebus hingga lembut
2 bawang besar
5 bawang putih
3 hiris lengkuas
1 ketul kecil kunyit segar
2 serai
Bahan Tumis:
1 kulit kayu manis
2bunga lawang
5 buah pelaga
1 kulit kayu manis
2bunga lawang
5 buah pelaga
CARA BUAT :
1. Gunting cili kering dan buang bijinya.Basih cili dan rebus hingga lembut..& blend halus
2..Lengkuas..Serai..halia..Bawang...Kunyit
diblend berasingan(bahan herba)
3. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis serta bahan blend..
4. Masukkan bahan herba blend & tumis hingga harum.
5. Masukkan cili blend & masak hingga naik minyak
6. Masukkan ayam &.masak hingga nampak berkuah kerana air ayam keluar.
7. Tambah santan cair @ air, asam keping, gula melaka & kerisik serta daun limau purut
8. Bila ayam empuk & kuah pekat & naik minyak, sesuaikan rasa & tabur daun kunyit
1. Gunting cili kering dan buang bijinya.Basih cili dan rebus hingga lembut..& blend halus
2..Lengkuas..Serai..halia..Bawang...Kunyit
diblend berasingan(bahan herba)
3. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis serta bahan blend..
4. Masukkan bahan herba blend & tumis hingga harum.
5. Masukkan cili blend & masak hingga naik minyak
6. Masukkan ayam &.masak hingga nampak berkuah kerana air ayam keluar.
7. Tambah santan cair @ air, asam keping, gula melaka & kerisik serta daun limau purut
8. Bila ayam empuk & kuah pekat & naik minyak, sesuaikan rasa & tabur daun kunyit
Tapi mak aku cakap belum boleh makan sebab hanya tumis 1/2 masak.
Pagi Sabtu baru mak aku masukkan santan & masak hingga selesai
Rendang dah tambah santan
Masak hingga naik minyak
Tabur daun kunyit..
Ni mak aku dah isikan dalam bekas besar
Mak aku cakap nak bawa untuk jamuan kesyukuran
Pulut Kuning
Mak aku cakap masak 2kg
Tinggalkan sikit kat rumah untuk aku, ababg & kakak breakfast
Rendang pun sama
Banyak mak aku bawa
Tinggal sikit kat rumah
Ni pic by mak aku...
Rendang Ayam untuk makan kat rumah
perghhhhh menggoda betoi pulut kuning dan rendang ayam tu
ReplyDeleteHeeee....
DeleteMesti hantu ayam macam abang..
Kalau nampak ayam semua sedap..
Heee🍗🍗