Friday, 27 December 2019

SCONE BERSAMA JEM STRAWBERRY, CREAM & TEH CAMERON HIGLAND DICUTI HARI KRISMAS 2019

Haaa.. Panjang title post hari ni
Sebab semua pun nak interframe
Scone
Strawberry Jam from Cameron Higland
Strawberry Tea from Cameron Higland
Cream pun nak interframe juga不
Cristmas pun nak bagitau juga cuti
So.. Panjang la

Scone in my house
Semalam pagi memang breakfast scone dsngan teh Cameron
Feeling macam makan scone @ Cameron Higland KAT SINI....

Accually aku yang request nak makan scone ni
Coz x puas makan masa kat Cameron hari tu..
Jamah sikit jer sebab aku order Nasi Lemak Samabal Strawberry
Mak aku yang order scone
Tapi dah kawtim la ngan mak aku. Aku nak 1pc
1 pc tu plak aku share ramai2 jamah sorang sikit
Haaa.. Tapi aku dah plan balik KL nak soh mak aku buat scone
So, beli la sesiap 2 botol jem strawberry kat abang Strawberry tu..
2hari lepas mak aku ajak gi Hero belanja barang dapur
Yezzzzzz.. aku dah plan nak beli cream nak makan ngan scone
Kebetulan mak aku nak tebus member card
Hasil kumpul point selama bertahun2 dapatlah voucher rm100
Haaaa.... xde la rasa berdosa sangat aku nak beli cream tu
Sebab harga cream tu dekat dopuluh henggit juga
Nak jadikan rezeki kebetulan ada special offer cream tu
Harga asal rm19. 90 dapat rm15. 90
Rembat la sebotol
Kira upah tolak trolly la kan..hihihihi
Berat ooo nak tolak trolly
Mak aku beli beras, sabun basuh, minyak semua bagai.


Tapi bila dapat makan scone ni pepagi semalam...
Huh... Heaven


Lemak harum buttet dari scone
Lemak dari cream
Manis masam dari strawberry jam


Hirup plak hot strawberry tea
Pergh.....
Semua orang tengah cuti Krismas
Tengah main salji
Aku tengah makan scone

Actually Strawberry Tea ni bukan yang beli baru ni
Tapi yang Achik bagi masa Achik gi Cameron bulan berapa ntah hari tu
Achik bagi masa balik kampung

Jem Strawberry ni beli kat abang strawberryasa makan nasi, lemak strawberry tu
3 jenis teh cameroon
Tapi yang aku minum strawberry flavoir

Puas hati aku dapat makan scone lengkap ngan cream
Selalu hanya ada jem d butter jer

Mak aku post kat status whatsApp
Sekali Achik punya craving nak makan scone..
Laaaaaa... Ingatkan  Achik x suka scone
Achik kata nanti nak ajak Pakcik gi lagi Cameron just nak makan scone

Sebakul scone by mak aku
2 pcs abang bawa untuk kawan abang yang tengah craving sconw ni juga
Kawan abang kata pernah makan scome ni tahun lepas masa abang bawa bekal
Hahahaha... Ramai lak yang craving musim2 Krismas ni


Aku sanggup mandi pepagi
Semata2 nak rasa sejuk
Supaya dapat feel makan scone ni mac kat Cameron不不不不不


Taknak belah scone ni
Sebab masa makan hari tu just guna sudu plastik memang xleh nak belah
Just potong skit sapu cream & jem
Haaa... Camtu lah aku ulang lakon semula
Semata2 nak feel
Kikikiki


Untik abang pun aku letak scone & jem
& picit cream sesiap dalam piring abang
Sebab sebelum2 ni kalau beli cream, abang suka ratah
Haaaaaa... cream tu abang boleh ratah tau
Hafoiiii


Resipi kali ni mak aku cakap try guna Easy Recipi British Scone dari link ni....

BRITISH SCONE
Ingredients
2 1/2 cups /400 grams self-rising flour
2 ounces /55 grams butter (cold)
1/2 teaspoon baking powder (make sure it's level)
1/2 level teaspoon salt (make sure it's level)
1 ounces/25 grams sugar (if you want your scones a little sweeter)
2 large eggs (beaten)
1/2 cup/100 milliliters milk

1. Gather the ingredients.
2. Ingredients for scones
3.Heat the oven to 400 F/205 C//Gas 6.
4. Grease and flour a heavy baking sheet.
5. Grease baking sheet
6. Sieve the flour into a roomy baking bowl then add the butter, baking powder, salt, and sugar, if using.
7.Sieve the flour into bowl
8.Quickly rub the butter into the flour until the mixture resembles fine breadcrumbs.
9.Rub butter into flour
Make a well in the centre and using a dinner knife, stir in the beaten eggs and enough milk to make a soft, lightly sticky but pliable dough.
10.Make a well in the center
11.Turn the mixture onto a floured board and knead very lightly until just smooth then lightly roll out to 3/4-inch thick.
12.Turn the mixture on a floured board
Cut rounds with a 3-inch cutter. Place on the baking tray and brush with the beaten egg and milk mixture.
13.Cut rounds
14. Bake near the top of the hot oven for 15 minutes or until golden brown and well risen.
15.Bake until golden brown
Cool on a wire rack before eating.
16.Cool on a wire rack
17.Serve with butter, or jam and cream

Rasa dia sama jer macam mak aku selalu buat sebelum ni
Untuk resipi yang mak aku selalu buat macam


SCONE
2 cup tepung gandum
1 tbls baking powdet
(jika guna tepung kek naik sendiri xperlu baking powder lagi)
1/2 tsp garam
5 sudu makan butter sejuk dari peti ais
1 telur
3/4 cup susu cair
1. Potong dadu butter yang masih sejuk.
2. Gaul & ramas dalam tepung yang dh ayak dgn baking powder & garam.Tambah dreid fruits/strawberry
3.Buat lubang dalam tepung tu & tuangkan telur & susu.
4. Cepat2 gaul & canai tebal agak2 1.5 cm serta terap .Sapu sikit susu cair atas scone & bakar lebih kurang 20 minit hingga luarnya garing..Hidang dengan butter & jem...

****.Pesan mak aku.....Jangan uli sbb nanti scone akan liat & keras.gaul sekadar bercampur rata & boleh canai je.
. Dough scone memang kasar & tidak licin macam biskut.Lagi satu  scone mesti agak tebal & besar...Kalau buat kecik2 macam biskut nanti tekstur scone akan berubah..

Scone yang dah ready to bake


Hahahaha ada plak cenonet tu
Mak aku kata kali ni buat saiz L
Haaaa... Makan 2 ketul memang kenyang xleh nak gerak

Masa tengah baking ni
Perghhhh......
1 rumah bau scone

Bila dah buka oven lagi la
Harummmmm butter


Ops.. Sejukkan sekejap


Taraaaaaa..... Dah boleh makan


Bila makan scone
Teringat zaman persekolahan
Masa abang ngan kakak masih sekolah menengah
Aku sekolah rendah
Selalu mak aku masak scone untuk sarapan & bekal
Selalunya setiap orang akan bawa bekal 3pcs scone & jem yang pack kecik2 tu
Pastu mak aku akan bungkus dalam kitchen towel sorang 1 pc scone untuk makan dalam kereta otw gi sekolah..
Mak aku akan buat 1 tumbler teh O panas untuk share minum 3 beradik kami sambil mak aku drive meredah sejuk pagi
Berebut2 aku ngan kakak nak jadi orang 1st minum teh O panas
Semua orang xnak jadi orang akhir minum
Selalunya abang akan jadi orang terakhir minum
Hahahaha
Tapi semua tu 10 tahun dulu...
9 tahun dulu
8 tahun dulu
Aku standard 4 last abang sekolah menengah
Tinggal aku ngan kakak sekolah
Aku darjah 5 last kakak sekolah menengah
Belum aku masuk sekolah menengah kakak dah habis sekolah...
Dari 3 orabg berebut sarapan dalam kereta setiap pagi
Dah tinggal 2
Last tinggal aku sorang
Minggu depan 2020
Dah x gi sekolah
Huwaaaaaaaa唐唐唐唐

Scone ni banyak meninggalkan kenangan zaman sekolah aku
Masa aku darjah 5..
Masa tengah makan waktu rehat ada sorang makcik cleaner pernah minta nak beli scone ni kat aki sebab dia kata bau sedap.
Dia tanya beli kat mana
Bila cakap mak aku masak dia minta nak beli
Yang aku ingat aku ada pelawa makcik tu makan
Tapi x ingat makcik tu makan a tak
Sebab masa tu kanak2 lagi kannn
Harap2  aku ada bg makcik tu rasa la
Sampai sekarang aku masih ingat makcik tu minta nak beli..
Kalau aku dah ada akal macam swkarang pasti aku akan minta mak aku buat lebih & bawa kasi makcik tu
Tapi x tahulah makcik tu masih kerja kat sekolah rendah tu lagi ke tak


2 comments: