Wednesday 21 January 2015

CHEESE SCONE .....BEKAL KE SEKOLAH HARI SELASA

Cheese Scone....
Bekal untuk ke sekolah ..
Semalam nyer....
Pukul 6 pagi masa mak aku kejut aku bangun...
Satu rumah bau scone sedang dibakar...
Sah2 la mak aku bangun masak awal2 pagi..
Sebab pkl 6 tu dah bau harum 1 rumah dah....

Dah lama x update pasal bekal ke sekolah...
Ye la hari tu cuti sekolah memang xde la pasal bekal sekolah...
Pastu minggu lepas kan 1st week sekolah...
Aku still bawa bekal walaupun tahun ni dah sekolah menengah...
Maknanya dah masuk tahun ke-7 aku sekolah
& masih kekal bawa bekal...
Ala...mak aku kata...abang ngan kakak dulu pun sampai form 5 pun  memang tetap mak aku paksa bawa bekal setiap hari...
Cuma minggu  lepas banyak bawa bekal roti krim...bun & twiggies je..
Lagipun aku yang nak bawa bekal camtu sebab 1st week kan...
Kat sekolah baru...so xtau persekitaran sekolah tu camaner lagi..
Aku cuma nak bawa bekal yang simple & senang nak makan..
 Dah siap bekal Cheese Scone with streawberry jam....
1 untuk mak aku yang dalam bekas hijau tu...
1 untuk aku yang bekas merah tu...
Dah boleh gi sekolah dah....hehehe
Mak aku kata kalau dulu masa abang ngan kakak masih sekolah...
1 dulang scone hanya untuk aku ngan abang ngan kakak jer...
Selalunya mak aku x bawa bekal sebab kitorang akan habiskan semua tu..
Tapi sekarang dah xde sapa nak habiskan..
Aku ngan mak aku bawa pun masih ada baki..
Mak aku suruhh bawa je semua untuk makan ngan kawan2...
Tapi sebab scone ni besar2..malas la aku nak bawa sebab tentu kena bubuh dalam bekas yang besar..
Kang dah macam petani bawa bekal gi kebun plak..
Hahahaha...

Scone ni juga antara yang banyak kali jadi bekal la sebelum2 ni...
Mak aku biasanya akan buat macam2  flavour...
Antaranya macan

CRANBERRY SCONE kat sini...
MIXFRUITS kat sini...
STRAWBERRY SCONE kat sini
Mak aku kata boleh je nak tambah apapun...
Macam hari ni mak aku buat Cheese Scone...
Resipi mak aku kata sama je...cuma tambah cheese...


SCONE
2 cup tepung gandum
1 tbls baking powder
1/2 tsp garam
5 tbls chilled butter
1 cup dreid fruits - ganti ngan 1/2 cup grated cheddar cheese
1 telur
3/4 cup susu cair

1. Potong dadu butter yang masih sejuk.
2. Gaul & ramas dalam tepung yang dh ayak dgn baking powder & garam.Tambah dreid fruits/strawberry/ grated cheese
3.Buat lubang dalam tepung tu & tuangkan telur & susu.
4. Cepat2 gaul & canai tebal agak2 1.5 cm serta terap .Sapu sikit susu cair atas scone & bakar lebih kurang 20 minit hingga luarnya garing..Hidang dengan butter & jem...

****.Pesan mak aku.....Jangan uli sbb nanti scone akan liat & keras.gaul sekadar bercampur rata & boleh canai je.
. Dough scone memang kasar & tidak licin macam biskut.Lagi satu  scone mesti agak tebal & besar...Kalau buat kecik2 macam biskut nanti tekstur scone akan berubah..



No comments:

Post a Comment