Thursday, 5 December 2019

MEE SUP BEBOLA DAGING

Mee Sup Bebola Daging
Sedap makan panas-panas time hujan


Mak aku masak selam petang..
Untuk dinner...


 Pukul 6 abang sampai rumah
Abang kata lapar sebab tengahari makan bekal Tortila Wrap jer yang mak aku bekalkan
Suruh mandi dulu pun abang xnak
Abang kata nak makan dulu

Mak aku cakap x masak nasi
Masak Mee Sup Bebola Daging
Sebab semua dah lapar
Abang makan licinnnn sekuali
Kuali serve tu la
Buka cooking wok
Hahaha
Letak la sos Korea
Memang pedas berapi tapi memang sedap bQ hang
Mak aku makan semangkuk jer
Aku makan sekuali juga
Tapi yang habis sup & bebola jer
Mee x habis
Coz aku kureng skit kalau mee kuning
Aku macam terasa jer kapur dia
Mak aku cakap xde rasa kapur pun
Tapi mind set aku dah set
Kalau mee kuning rasa kapur
Bukan salah aku..
Salah orang yang buat mee kuning ni 10 tahun dulu
Sebab masa tu ada sekali aku makan memang rasa dia paling teruks
Sakit mulut sebab rasa kapur
Sejak tu kalau makan mee kuning aku akan rasa dulu skit
Kalau rasa kapur aku memang reject
Kalau x rasa kapur baru aku on
Itupun kalau nama mee kuning aku xleh makan banyak..
Kalau kat Boat Noodle aku boleh makan sebab sikit
Kalau makan banyak dihujungnya mezti ada rasa kapur yang akan buatkan selera aku slow
Lagi2 kalau dah bermangkuk-mangkuk makan
Hahaha🤣🤣🤣🤣



Mak aku selalu juga masak Mse Sup macam ni
Selalunya mak aku guna homemade chickenball macam MEE SUP SIMPLE SEDAP.... kat sini
Mak aku cakap ni pun sama jer 
Cuma tukar chickenball kepada meatball.. 
Ooo... Patutlah rasa dia lebih kurang jer.. 
Heee.. Tapi aku lagi suka homemade chickenball soup tu sebab rasa dia lebih fresh.. 
Meatball pun sedap tapi meatball lagi sedap makan ngam black pepper sauce d wgipped potato la kan.. 
Hihihihi

MEE SUP BEBOLA DAGING
1 paket mee kuning- basuh dan celur serta tapiskan
15 biji bebola daging
1 paket shemeji mushroom 1 batang carrot
1 kiub ayam
5 cawan air
2 sudu minyak
1 sudu lada sulah
garam
Daun bawang
daun sup
Bahan Tumis:
1 bawang besar-dadu halus
4 bawang putih-cincang
5 hiris halia- mayang halus

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis hingga harum
2. Biar bawang garing supaya kuah lebih sedap
3. Masukkan air dan masak hingga mendidih
4. Masukkan kiub ayam, mushroom dan carrot
5. Masukkan meatball dan masak hingga bebola timbul
6. Masukkan garam & lada sulah
7. Sesuaikan rasa dan tutup api dan tabur daun sup daun bawang
** Buat sup dalam periuk besar.
    Bila nak makan ceduk sup dalam periuk kecil dan masukkan segenggan mee dan rebus sekejap supaya
    rasa lebih sebati dan sedap.

2 comments: