Wednesday 3 October 2018

BISKUT MAZOLA SEDAP

Biskut Mazola Sedap
Ni patutnya post entri ni beberapa minggu lepas
Sebab mak aku buat Biskut Mazola ni beberapa minggu lepas
Kakak nak bawa balik kolej


Kakak kata nak mak aku buatkan Biskut Mazola untuk bawa balik kolej
Kakak siap request nak banyakkkkk



Makanya mak aku buatkan
Dah macam nak raya la plak kan...
Selalu orang buat Biskut time nak raya


1 balang besar ni kakak bawa balik kolej

Biskut Mazola sedap in the making


Yang balang besar tu kakak bawa balik kolej
Yang 2 balang kecik tu ....1 makan sendiri & 1 lagi mak aku bagi kawan mak aku
Yang bekas petak tu masa tu kakak bawa bagi kawan2 kat tempat kerja makan
Masa sem break kan kakak kerja part time...
Kakak kata nak gi jumpa dorang kat tempat kerja tu
Bawa sekali Biskut Mazola ni untuk aras sorang sikit


BISKUT MAZOLA SEDAP ..versi mak aku
1 kg tepung gandum
1 kg kacang tanah besar putih tanpa kulit
1 kg minyak jagung
1/2 kg gula- blend halus
1 sudu teh garam
2 kuning telur

1. Panggang kacang dalam oven hingga golden
2. Blend kacang hingga halus
3. Blend gula
4. Gaul tepung,kacang gula dan garam
5. Masukkan  inyak jagung dan gaul rata
6. Canai dan terap
7. Sapu kuning telur dan letak kacang
8. Masukkan dalam oven 20 minit dengan suhu 180
9. Hati2 masa panas sebab mudah lerai
10. Biar sejuk baru simpan dalam bekas kedap udara


Kacang Tanah Putih Saiz Besar Putih
Kata mak aku ni versi express + orang x berapa rajin..
Sebab kalau versi orang rajin..
Akan goreng kacang tanah kecik2 macam yang oranv makan ngan nasi lemak ikan bilis tu..
Mak aku cakap kalau guna kacang tanah berkulit yang kecik2 tu biskut lebih harum dan warna lebih cantik
Tapi kena banyak proses la..
Kena sangai kacang tu hingga rangup
Kena ramas dan tampi buang kulit
Tapi harganya lebih murah dan rasa biskut lebih sedap
Tapi kalau versi malas ...Kacang Tanah Putih ni adalah penyelamat..
Hahaha....penyelamat tu..!


Panggang dlam oven hingga golden


Proses Blend..
Guna Blender Kering


Kacang Siap Blend



Yang 2nd tray tu mak aku cakap x cantik sebab ikut  tips seseorang supaya kuning telur tu + susu cair
Rupanya dia mudah hangus
Mak aku cakap mungkin tips tu betul
Tapi mak aku yang x biasa buat macam tu
So...guna cara asal mak aku cakap campur jer kuning telur dengan sikit air dan pewarna kuning
Jangan tanya dapat banyak mana..
Sebab mak aku cakap ikut saiz dan ikut tebal biskut
Kalau terap nipis2 dapat banyak pieces
Kalau canai tebal dapat kurang la skit
Macam adunan ni dapat macam pic kat atas tu
1 Balang Besar
2 Balang Kecik
1 Bekas 4 segi tu
( Termasuk yang 1 tray x cantik tu )
 Ok bye....


4 comments:

  1. Suami Aunty suka sangat biskut mazola...cantik2 biskut Mak Dik Cella buat...tak terfikir pulak nak guna kacang tanah putih jenis besar ni...Bagus2...Thanks Info...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe...uncle tu gang kakak la tu suka biskut mazola...
      Sharing is caring...
      Kiter ßuker red velvet cake...yummy

      Delete
  2. Terima kasih atas perkongsian... suka sgt2... tq cela

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama...
      Semoga ilmu dari mak kiter akan terus dimanfaatkan terutama di bulan puasa ini..
      Selamat Berpuasa...

      Delete