Saturday, 6 October 2018

SAMBAL SOTONG CUMI- CUMI

Sambal Sotong Cumi- cumi
Sotong ke cumi..?
Mmm...Sotong la
Kalau kat Indon sotong dilanggil Cumi- cumi
Kat Malaysia pu  mak aku cakap kalau sotong yang kecik2 memang dipangg cumi2 jugak
Kalau sotong besar xdelah panggil cumi...
Tapi mak aku cakap kalau kat kampung nenek sotong ni dipangg squid
Nenek panggil cuttle fish..
Hahahaha.....kellasss nenek ko jah...!!!
Kikikiki......


 Sambal Sotong in the making...
Masa tengah masak ni warna dia merah terang
Bila dah siap warna dia gelap skit sebab we all suka sotong yang dimasak lama
Ada orang suka seafood dimasak sekejapan
Tapi we all suka yang dimasak lama sampai.kering ...




Sotong Cumi2
Dah beberapa hari mak aku beli
Cakap nak masak Nasi Lemak Sambal Sotong ni
Tapi x masak2 pun
Mak aku cakap x sempat nak masak pagi  untuk bekal
Minggu ni bekal mac goreng...nugget..
Sandwich...& roti jer..
Semalam mak aku cakap soh kakak masak sambal sotong..
Tapi kakak x masak pun..
Kakak kata malas nak siang sotong tu sebab leceh...
Apa yang leceh sangat..?



 Haaa...mak aku cakap sotong ni kena  buang dia nyer ink hitam tu besih2
Kalau x...
Nanti bila masak jadi hitam macam masak kicap
Hahaha...
Camaner nak buang ink dia...?



Mak aku tunjukkan cara buang ink dia
Kena cabut tentacle dia dulu
Pastu akan ada seketul ink hitam tu dalam kantung dia..
Kena hati2 cabut kantung hitam tu..
Kalau pecah..akan kuar la ink hitam pekat tu
Tapi mak aku cakap ada juga orang yang suka makan bersama ink hitam tu
Mak aku cakap dolu2 memang mak aku selalu masak  sotong ni dengan ink dia ..
Mak aku cakap tu masakan dari Singapura..
Nama dia sotong Masak Hitam..
Sedap ker..?
Kata mak aku orang yang suka memang suka...
Orang yang suka akanemcari sebab untuk suka
Orang yang x suka akan mencari alasan untuk x suka...
Mmmm....mcm per ah dengar kata2 tu...
Tapi di mana yer..???


 Pastu maknaku pesan...
Kena cabut tulang sotong ni..
Tu haa...tulang dia lutsinar..
Sotong hanya ada 1 tulang..
Mak aku siap bagi 1 pantun teka teki..

Kalau tian perginke kedai,
Belikan saya gula batu,
Kalau tuan orang yang pandai,
Apa binatang tulangnya satu..?

Haaa...mak aku cakapmpantin ni popular  sejak dolu..!
Mmm...x pernah dengar pun....


 Ok...
Pastu mak aku cakap kena buang gigi sotong ni..
Gigi..???
Sotong ada gigi ker..?
Haaa...mak aku yang cakap gigi sotong..


 Mak aku cakap gigi sotong tu ada dikepala dotong
Tengah2 tentacle dia
Tetacle sotong tu macam bunga la




SAMBAL SOTONG CUMI- CUMI
1/2 kg sotong kecik
1 asam keping kecik
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
5 cili padi
1/4 cawan minyak

Bahan Blend:
15 cili kering
1/2 bawang besar

1. Panaskan sedikit minyak dan masukkan sotong dan masak hingga sotong berubah warna
2. Angkat sotong dan ketepikan
3. Panaskan minyak anggaran 1/4 cawan dan tumis bahan blend hingga garing dan naik minyak
4. Masukkan asam keping,garam dan gula
5. Bila naik minyak,masukkan sotong yang sudah 1/2 masak tadi
6. Sesuaikam rasanya sertaasukkan cili padi yang dipatah2kan dan masak hingga sotong kecut dan sambal kering serta naik minyak..



 Sambal Sotong Cumi- cumi..
Ok..bye

No comments:

Post a Comment