Thursday 18 October 2018

KARI IKAN SEMBILANG & TERUNG

Kari Ikan Sembilang Dengan Terung
Bukan hari ni
Tapi dari draff...
Baru nak publish
Heeee....
Takpe jap lagi kita pos plak entri baru
Kena selang selikan juga draff yang dah berderet tu
Heeeee....


Kari Ikan Sembilang ..
Aku suka jer
Tapi mak aku cakap sejak dulu mak aku cakap mak aku x suka .
Mmmm....seingat aku...
Ikan keli pun mak aku x suka...
Kenapa yek...??


Kari Ikan Sembilang ..
Rasa dia macam keli ker...?
Owh.....tidak la sama ti macam jugak la
Ikan Sembilang nj mak aku cakap Ikan Laut
Kalau Keli ....Ikan Air Tawar
Ooo.....aku ingatkan sama jer



Kari Ikan Sembilang dangan Terung Bulat
Sedap kalau makan waktu tengahari
Kat rumah di Kedah
Time angin sawah sepoi2 seribu bahasa...
Eh...macam x kena lak...
Bukan sepoi seribu bahasa...
Sepoi- sepoi bahasa la...
Hahahaha...
Yang seribu bahasa tu...lain..
Diam Seribu Bahasa...
Hahahaha...
Terbayang2 lak sedapnya Kari Ikan Sembilang ni kalau makan kat Kedah....
Kena ada sambal belacan yang nenek tumbuk
Plus ngan Ulam Petai Rebus
Haaaaa....
Wei....aku terliur wei....



KARI  IKAN SEMBILANG..
1 ekorikan sembilang atau apa-apa ikan( anggaran 500 gm)
5 sudu serbuk kari ikan
1 sudu serbuk beras goreng
1 sudu pes asam jawa
2 biji tomato
1 keledek oren
5 cili padi
3 cawan santan
garam

Bahan Tumis:
3 bawang merah-mayang
3 bawang putih cincang
1 sudu halba campur
1 tangkai daun kari
1/2 cawan minyak

 1. Panaskan minyak & tumiskan bahan tumis hingga harum.
2. Bancuh sebuk kari & tuangkan dalam bahan tumis.Masak hingga pecah minyak
3. Taburkan 1 sudu besar serbuk beras goreng dan kacau rata
4. Masukkan kepala ,& biar hingga 1/2 masak.
5. Masukkan santan, keledek,tomato & biar hingga semuanya empuk.
5.Masukkan asam & cili padi.
6. Biar agak sedikit dan kecilkan api supaya kuah pecah minyak




Ikan Sembilang siap potong



Ni la Ikan Sembilang pic by mak aku
Mmm...trademark mak aku la tu kalau amik gambar blur xnampak apa..
Mak aku cakap Ikan Sembilang berbeza sikit bentuk ekornya dengan Ikan Keli..
Kepala meraka sama...ada sengat dan misai
Tapi xde la janggut...
Hahaha....
Mak aku cakap ekor ikan keli macam ikan la
Tapi ekor ikan sembilang semakin tirus hujungnya..
Haaa....
lagi satu mak aku kata ni lah ikan sembilang yang disebut dalam pantun lama:


Pucuk Pauh Delima Batu
Anak Sembilang di Tapak Tangan
Sungguh punjauh Beribu Batu
Hilang di Mata di Hati Jangan...

 Tapi aku rasa pantun tu dah kena ubah skit la
Jadi macam ni



Pokok Pauh diTampal Poster,
Pucuknya lesap dimakan kuda,
Sungguh jauh beribu kilometer,
WhatsApp kan adaaaaa.....!


Hahahaha....
Ok x....???
Hahahahaha.......


Ni terung bulat nama dia
Mak aku cakap terung ni lagi sedap dari twrung purple yang panjang tu...
Apa yang bezanya?
Mmm...mak aku cakap terung bulat ni isinya lebjh tebal berbanding terung yang panjang tu ..
Mmmm...tapiii....aku still x boleh beza antara Brinjal dengan Eggplant....


Ikan Pekasam Goreng
Makan ngan Kari Ikan Sembilang
Xde Sambal Belacan pun...
Ok...bye

5 comments:

  1. Salam...ikan ni buat asam pedas pekat pekat. Kena Ada daun kesum daun limau purut letak tiga empathy tangkai. Limau purut 4-5 helai....
    Kalau Ada buah keluak pun letak...basuh pecahkan basuh Dan letak.
    Kalau buat asam pedas Yang pekat cilinya kena banyak..satu senduk setengah me satu senduk.. asam jawa pekat satu setengah cawan...atau satu cawan lepas Tu bakinya diperah ... selalunya chair la Kan. Didih lepas Tu makan. Kuah boleh cicah roti roti canai capati Dan APA APA roti.

    Sedap... Macam makan Kari pekat

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergh....
      Dah lama mak kiter x masak asam pedas..
      Sedapnyerrrrrr......

      Delete
  2. Sembilang goreng sambal.pun sedap...ooo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sayya sukka.....(baca macam mei mei dalam upin ipin

      Delete
  3. Asam pedas letak daun kesum banyak banyak.dengan tangkai...lepas Tu makan dengan nasi... Ikan pekasam ..Dan sayur kobis..sayur goreng... Dan sambal belacan...

    ReplyDelete