Monday 1 October 2018

BUBUR BARLI CAMPUR JAGUNG

Bubur Barli Campur Jagung
Mak aku yang masak



Bubur Barli Campur Jagung
Mak aku cakap nak bawa  untuk makcik cleaner
Mmm....bawak laaaa...
Tak kisah pun..
Sebab aku bukan suka sangat bubur yang manis



Bubur Barli Campur Jagung
Kalau mak aku buat Air Barli aku minum
Tapi bubur ni bukan la x suka
Cuma x berapa minat
Bukan  bubur barli jer
Tapi kalau bubur kacabg bagai pun aku x minaf sangat
Mak aku jer yang suka bubur- bubur manis ni
Lagi plak barli...
Eh...Barli ker Gandum?




Gandum macam ni...
Warna dia gelap skit
Saiz dia pun lebih besar dari barli


Ni Barli...
Lebih putih
Lebih kecik
Perbezaan Barli dan Gandum ni...
Dah pernah citer dalam post
BUBUR GANDUM vs BARLI kat sini..
Resipi pun mak aku soh copy paste jer dari entri Bubur Gandum tu juga
Cuma tukar gandum kepada barli
Sebab mak aku cakap sama jer ingredients & method...


BUBUR  BARLI + JAGUNG
1/2 cawan biji gandum
1 tongkol jagung fresh ( yang ni guna 1 tin jagung dalam tin
1 kotak kecil santan
1 ketul gula melaka
3/4 cawan gula putih
1 helai pandan
1/2 sudu teh garam

1. Basuh barli dan rebus dengan3 cawan air hingga mendidih
2. Sementara rebus barli...jerang 1 kettle air panas..sebab 3 cawan air tadi x cukup untuk melembutkan biji gandum
3. Bila air rebus barli mula kering,tambah air panas agak2 dalam 2 cawan dan terus rebus lagi.
4. Sentiasa tambah air panas bila kering .Jangan tambah air sejuk sebab kalau tambah air sejuk nanti mengganggu peroses masak dan  amibil masa untuk mendidih semula

*** Tambah air panas sikit demi sikit berulang kali sambil kacau supaya biji barli kembang dan pekat..

5. Bila barli sudah kembang cantik masukkan jagung dan daun pandan..
6. Tambah 1/2 kotak +  sidikit air panas supaya kuah boleh mendidih.Air panas tu ikut kepekatan yang diingini..INGAT nanti bila masuk gula kuah akan mencair sedikit lagi
7. Masukkan gula dan garam serta sesuikan rasanya
8. Masukkan baki santan pekat tanpa campur ait dan biar mendidih sekali sahaja dan matikan api
    Tujuannya santan x pecah dan bubur lebih lemak berkrim



**** Untuk Air Barli  boleh lihat 
Patutnya guna fresh corn
Tapi mak aku cakap xde stok
So guna jer jagung tin ni
Haaa.....rasanya hari tu mak aku beli jagung ni nak buat Air Jagung
Akhirnya dah jadi Bubur da....
Kita hanya merancang..
Allah yang tentukan..
Dah tertulis...jagung ni akan jadi bubur


1/2 periuk Bubur Barli Campur Jagung
Actually 1/2 rice cooker
Sebab cam biasa la rice cooker kalau masuk rumah ni akan bertukar fumction jadi multi cooker..
Hahahaha.....suratannya begitu


Actually juga aku suka barli
Cuma kalau Bubur yang manis aku kureng skit
Kalau mak aku masak lain aku suka jer
Antara yang mak aku pernah masak termasuklah...
AIR BARLI PANAS kat sini....
AIR BARLI kat sini...
BUBUR BARLI UNTUK ORANG SAKIT kat sini....
BUBUR BARLI DENGAN AYAM kat sini...

Ok...bye

2 comments:

  1. Tq, br nak mencuba. Tp saya dah tenggek jagung br teringin nak letak barli....so campur terus direbus.....nanti kita tunggu kejadiannya.... Tq kongsi resepi

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ tinggalkan komen...
      Anyway apa kesudahan Bubur Barli & Jagung overboil tu๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

      Delete