Tuesday, 13 December 2016

ROTI GARDENIA GORENG

Roti Gardenia Goreng..
Sebab guna Roti Gardenia.
Kalau guna Roti Neelofa ke..
Boleh jer letak nama Roti Neelofa Goreng..
Glamour sikitt..hehehe
Juadah minum petang semalam..
Saya suka ..saya suka..!!
Garing..crunchy...krup krap
Mmm ..kalau x makan memang x perasan pun ni Roti Gardenia kan..
Dulu selalu mak aku buat Roti  Goreng ni..
Masa standard 6 selalu juga bawa bekal Roti Goreng ni


Nak vouge make up la cantik2..
Seronok tau time nak make up roti ni..
Yang ni just guna mayonis & sos cili..
Masuk dalam plastik bungkus lauk tu & gunting bucunya..
Picit la mayonis  tu ..
Pastu cross plak ngan sos cili..
Ala ...buat je garis-garis macam jawab soalan suaikan jawapan tu..hihihi
Haaa...part ni aku boleh buat..
Part goreng...no..no...no...I takut  minyak pabad you..!


Kalau yang nak makan tu kanak2 ribena..
Gantikan sos cili tu dengan jem strawberry..
Mayonis tu ganti la susu pekat..
Guna Nuttella lagiiiii sedappppp..
Xdelah boring sangat asyik bawa Roti Bakar sapu kaya jer hari2..
Buat bekal gi Tadika..
Confirm kawan nak rasa sikit .
Camaner aku tau..??
Heee..sebab bekal aku selalu kawan2 paw..
Hee..mana ada paw...tu makan berjemaah namanya...
So...suruh mak buat lebih tau. !!!


ROTI GARDENIA GORENG..
5 keping roti Gardenia slice
Minyak untuk goreng

Batter/tepung celup:
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 1/2 cawan air(boleh adjust)
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh gula
2 sudu minyak masak
sikit pewarna kuning

Hiasan:
Sos cili &Mayonis
@
Jem,Nutella,susu @ kaya

Blend semua bahan untuk batter hingga halus berkrim..


Setiap keping roti dipotong jalur menjadi 3 pcs

Celup dalam tepung batter..


Goreng dalam minyak yang banyak..Balik2an hingga garing..


Toskan minyaknya.. hidangkan panas..
Hias dengan topping yang digemari..
Pedas atau manis..
Mak aku cakap tabur dengan serbuk kayu manis sedap tapi aku tak try pun.Mak aku ja suka serbuk kayu manis tu.
Krup..krap...


No comments:

Post a Comment