Saya ada order gaplek singkong dari seberang... Indonesia... Teringin hendak makan. Musim hujan pulak kan...
Seberat 1 kg
Ini bukan makanan burung tau. Nampak macam sekoi makanan burung pun ada kan.. Macam dedak ayam pun ada juga. Tapi sememangnya bukan ya bunda!
Namun ada caranya untuk kita lembutkan agar bisa diolah menjadi hidangan yang lezet ya bunda. Nantikan ya, gue mahu keluer mencari kelapanya duluan. Rasanya enak banget ni kalo diolah sama itu kelapa parut yang udah diberi sikit garem. Bunda-bunda yang belum pernah nyobain.. Tunggu ya..!
Permisi....
Wow gaplek makan zaman susah ni skrg dah jadi exotic. Dulu Ubi kayu sengaja rendam kasi busuk pastu jemur simpang stok musim tengkujuh. Ada bau cikit tapi pekena ngan kelapa muda parut mmg power.
ReplyDeleteSaya hanya tahu makan d sedikit info tentang gaplek ni.Tapi tidak ada nostalgianya sangat Bagi yang ada cerita diaebalik gaplek ni pastinya lebih nostalgic kan.
DeleteIngat dulu2, kalau musim banjir buah ubi (singkong) terpaksa dicabut untuk mengelakkan rosak.
ReplyDeleteDah banyak2 tu buat gapleklah.
WP, nanti kongsilah cara hasilkan gaplek ni step by step. Teringin nak belajar. WP mesti banyak ilmu ni... Please
DeleteSelain gaplek, tiwul ,gadungan,tuk stok .anak ramai hujan2 lapar je. Ubi muda sagat kasar kemudian kukus makan ngan kelapa muda parut ganti nasi.sayu hati terkenang waktu kecik mak ayah struggle nak besarkan anak2
ReplyDeleteAda sentimental value tu.. Mesti penuh kenangan tu.Dulu-dulu mak ayah memang steuggle nak bagi makan pakai untuk anak-anak kan. Tapi sekarang ujian mak ayah zaman sekarang strugle nak "memanusiakan" anak-anak
DeleteAkak tak pernah makan gaplek tapi tau lah namanya.Nanti mak cella share ya macamana nak jadikan gaplek ni sedap dimakan.
ReplyDeleteSaya hanya tahu makan dengan kelapa sahaja macam makan pulut sahaja. Tapi kata suplier, gaplek ni boleh makan dengan lauk pauk & boleh buat nasi tiwol goreng macam nasi goreng tu
Delete(yang ni saya belum cuba)