Sebenarnya semalam saya masak Nasi Parpu untuk lunch. Nasi Parpu juga dipanggil Nasi Dal. Tempat saya kacang dal dipanggil kacang parpu.
Nasi Parpu ni selalu juga saya masak. Sejujurnya saya masak Nasi Parpu sejak dulu hanya berpandukan pemerhatian dan deria rasa.Tidak pasti cara saya masak betul atau sebaliknya.. Deria rasa tu pun ketika tinggal di asrama masa sekolah menengah dulu. Saya mula tinggal di asrama hujung tahun form 2 hingga form5. Tambah lagi 1½ tahun masa form six. Yang paling saya ingat menu masa asrama sekolah lama tu. Memang saya hafal memu 7 hari tu dari sarapan hingga makan malam. Sekolah yang ke-2 langsung tidak ingat menu apa.. Menu asrama sekolah lama saya masih ingat sampai sekarang. Antaranya menu hari Rabu. Sarapan mihun goreng, sebiji telur rebus & teh 0. Lunch nasi parpu,sayur buncis+carrot & sebiji limau. Minum petang bubur pulut hitam & teh O tawar. Makan malam ikan kembung taucu & petola masak air(bg saya itulah menu paling tidak sedap) Supper memang warden beli cerek elektrik +gula, nescafe & 1 tin bislut cream creaker. Setiap malam 2 orang bertugas buat air nescafe O & agihkan 4 keping biskut cream creaker untuk setiap orang. Rasanya cerek, biskut, gula & nescafe tu infaq dari guru-guru sekolah sebab asrama kami tidaklah ramai. Hanya ada 60+ sahaja keseluruhan penghuni lelaki & perempuan. Ini bukan asrama penuh pun. Ini asrama sekolah harian kampung. Asrama atas bukit dikelilingi hutan & kena melalui perkampungam masyarakat Siam. Ok bab tu nanti hari lain cerita. Hari ni pasal nasi parpu.NASI PARPU NOSTALGIA ASRAMA
3 cawan beras basmathi(rendam 15 minit)
1 cawan kacang dal ( rendam & rebus ½ masak)
4 cawan air
1/4 cawan susu cair
2 helai pandan
1 sudu teh garam
1 kiub ayam
daun sup
Bahan Tumis
2 sudu marjerin
1 sudu minyak
1/2 bawang holland
2 bawang putih
1 ketul kecik halia
2 daun pandan
5 buah pelaga
2 bunga lawang
5 bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
1. Panaskan minyak+ marjerin dalam kuali dan tumi semua bahan tumis hingga harum
2.Apabila sudah harum tuangkan dalam rice cooker dan tambahkan air,garam,gula dan kiub bilis. Biar mendidih
4. Masukkan susu cair dan beras yang sudah dibersihkan(kalau tidak mahu guna susu cair boleh ganti air sepenuhnya.
5. Tambah kacang dal yang sudah direbus dan kacau supaya merata dalam beras.
6. Biarkan hingga nasi tanak
7. Setelah nasi tanak,gemburkan nasi dan tabur daun sup dan daun bawang
KARI AYAM GUNA REMPAH KARI IKAN.
Kalau diasrama makanan tengahari & makan malam dihidangkan dalam tray macam tray capati kat mamak tu.
Aslmkm sedapnye nasi parpu ni mmg tak pernah makan .nakcuba masak la berlaukkan kari kambing ngan air sirap selasih tu
ReplyDeleteوعليکم اسلام
DeleteKari kambing lagi la syedap..
Lama tidak masak kambing..
Rindu pula dengan kambing.. Hihuhi
Kalu org penang memang ada nasi parpu ni....gu degn daging kicap berempah mamak tu...uohhh rindu penang la pulak
ReplyDeleteOwh.. Memang ada jual yer nasi parpu.. Daging kecap berempah pun sedap lahai.... Ketoi besaq-besaq plak.. Uish
DeleteSalaam, nasi dengan dhal again lentil ni common with masakan Lebanese Dan mid East..
ReplyDeleteLauk Dari kacang butter bean Dan chicken cook in tomato sauce to anylauk pauk.
Dan makan dengan Laban or plain yoghurt.
Oh.. Kat Lubnan pun ada juga... Butter bean.. Macam sedap namanya.. Lauk pauk mereka sana banyak guna tomato kan.. Laban tu teringat Laban Rata kat Gunung Kinabalu... Hihihi
DeletePehhh, betul2 macam kenduri ni. Meriah dapur masa PKPB kan
ReplyDeleteSesekali terajin sikit bila semua ada kat rumah..Nak makan kenduri kang kena saman seribu.. Kenduri la kat rumah... Hihihi
DeleteKuat betul ingatan mak cella mengenai menu2 harian asrama walaupun dah lama berlalu.
ReplyDeletekakak akak ada cerita masa dia jadi tukang masak tadika ada masak nasi parpu ni untuk budak2.
Msalahnya tang menu makan tu voleh ingat kak...
DeleteYang cikgu ajar kat sekolah kemain susah nak ingat... Hihihihi....
Owh,rupanya nasi parpu ni ada jer.. Saya sahaja yang jumpa di asrama.. Huhuhu