Lauk emak-emak. Anak-anak memang akan tolak mentah-mentah. Emak-emak pun ramai juga yang tidak suka peria pahit ni. Tapi saya selalu nampak lelali-lelaki Bangla selalu sunggu membeli peria katak ni. Satu lagi sayur yang saya selalu nampak mereka beli ialah terung. Bawang tu memang mereka akan beli paling banyak la. Tidak tahulah mereka masak macamana.
Agaknya kenapa di sana peria ni dipanggil pare?
Saya rasa sebab kalau mereka panggil peria dah jadi lain pula maksud agaknya. Kalau kat Indon kat lelaki dipanggil pria.Kan sama bunyinya. Karang kalau pare dipanggil peria... Maksudnya lekaki masak lemak pedas la maksudnya kan.. Hihihihi
5 biji peria katak yang besar
1 asam keping
1 sudu teh garam
1/2 kotak santan
Bahan Tumbuk:
10 cili api merah vietnam
3 bawang merah
1 ketul kunyit
Sejemput bilis bersih
1. Peria djbelah buang biji & dipotong & rendam dalam air garam10 minit & toskan.
2. Masuk bahan tumbuk dalam kuali+1 cawan air, garam, asam & peria. Masak hinga mendidih.
3. Tambah santan pekat & kacau sentiasa hingga pekat & sesuaikan rasa.
*(kalau tidak suka pahit, celur peria hingga lembut & buang airnya. Kemudia baru dimasak)
Ada lauk ni pun sudah cukup untuk tekak saya.
Akak pernah berjiran dgn Pakistani selalu masak peria katak dan bawang besar guna pressure cooker amat la sedap sampai kini teringat2. Hari2 diaorg masak sbb kata buat penawar kencing manis.Buat sendiri tak menjadi langsung
ReplyDeleteOh, maksudnya nanti peria & bawang akan hancur la yer.. Macam sedap. Depan rumah saya ni Pakistani juga ni.Kalau tak, boleh juga risik resipi. Tapi semua lelaki ni... Hihihi
DeleteSalaam,.
ReplyDeleteSebutan Dan pertuturan Bahasa Indonesia terlalu dipengaruhi oleh Belanda. Akibat dijajahi beratus tahun,mereka mencampuri Gaya Dan pertuturan mereka style belanda.
ABC sebutan belanda.. yg Kita satu ketika mengikutnya konon Bahasa Baku.
Baju traditional lelaki utk perkahwinan yg macam dinner jacket. Adalah pengaruh Belanda. Malay melawat Di London.museum pasal artifact Islam, Ada ditunjuk Dan curator Ada collections on the fabric and design too.
So kalau sebutan Tu selaluya ikut sebutan ABC belanda.
Kalau Ahmad mereka eja achmad.
Anyway back to peria, kawan Bangla saya, mereka hiris nipis nipis dengan biji sekali peria katak tu, hiris garlic.dan bawang besar Banyak Banyak. Malay mau chili Kering sikit.
Dia tumis bawang Dan sayur guna sikit minyak. Sampai smua jadi brownish.. caramelized.
Garam to taste. Kena kacau sentiasa.
So it no longer bitter. Taste sweet and mild.everyplants has got its own sugar.kuasa Allah. Walaupun ia.pahit.
Peria masak Asam rebus, asam tumis sedap.
TQ infonya G...
DeleteBelum pernah cuba masaak macam tu. Nanti boleh cuba ni
Kalau not malay
ReplyDeleteJeruk mandai tu buat terliur! Kalau makan nasi dengan jeruk mandai, tak tambah lauk lain, sebab nak nikmati sungguh-sungguh lauk mandai! Biasanya saya bubuh tempe dan ikan bilis. Cukuplah jadi lauk, dan adakalanya tambah telur mata.
ReplyDeleteSungguh lah...
DeleteGaul minyak-minyak tu sikit..
Uish... Tak sedar menambah nasi