Plan asal nak buat Lempeng Ubi Kayu untuk dilawankan dengan Kopi Tenom setelah memabaca blog Cikgu Amei. Sebelum ni pernah juga sekali dua masak lempeng ubi tetapi sebab sudah lama tidak melempeng ubi, bila tengok Cikgu Amie buat rasa teringin la pulak. Tetapi Lepat Ubi juga jadinya. Puncanya kerana tangan ini laju mencapai gula merah & menggaulnya dengan parutan ubi. Sudah digaul baru teringat sudah dicampur gula merah. Kalau hendak melempeng, ubinya patut dibiar putih & tidak dicampur santan. Aduhai, nampaknya menjadi lepat lah lagi. Hendak dibakar menjadi bengkang ubi, malas la pula hendak mengeluarkan segala barang dalam oven. Lumrah la mak-mak akan simpan segala tray & peralatan bakery dalam oven. Mak-mak yang amatur bakers la. Kalau yang pro memang ada stor simpanan kan. Maka jalan singkatnya buatlah lepat ubi lagiiiii..Kebetulannya sebab ada daun pisang,boleh la. Cuba kalau tiada, mungkin membengkang jugak la.
Ubi kayu diblend halus, Dulu-dulu emak saya parut ubi kayu dengan parut yang emak DIY menggunakan tin susu. Tin tu emak belah & tebuk lubang rapat-rapat menggunakan paku. Kiri kanannya emak pakukan pada kayu. Itulah parut emak saya. Masa saya kecil periuk kukus pun saya tengok emak DIY. Periuk lama yang sudah bocor, mak tebuk lubang banyak-banyak kat bontot periuk. Letak letak atas periuk lain yang sama saiz.. Settle. Kalau mak nak kukus kuih guna loyang (mak saya panggil loyang tu sebagai pelengat) mak akan guna kuali. Kuali tu isi air jerang sampai mendidih. Kemudia emak letak gegelang atau jaring besi atas air tu. Letak pelengat atas jaring tu & tutup dengan dulang (mak saya panggil talam) kecik.. Sama macam cina buat masa kukus ikan.
Mendapkan air tapisan ubi. Kalau kita parut ubi tu, airnya pekat & tidak banyak,tapi kena perah juga. Kalau kita blend, memang banyak air sebab kita blend guna air
Bila mendapkan dalam 20 minit akan dapat macam ini. Perlahan-lahan tuangkan airnya & mendapan putih itu kita ambil. Mendapan putih ini ibarat gam yang akan melekatkan biji-biji ubi parut supaya kuih rasa kenyal dan mulus. Kalau tidak ambil mendapan ini kuih akan jadi agak kasar bila dikunyah & kurang kenyal. Kalau ubi parut,boleh sahaja air tidak diperah & terus buat kuih. Tetapi ada beza rasa. Kuih yang ubinya tidak diperah, bila kita makan, selepas telan akan ada rasa sedikit pahit melekat dianak tekak. Boleh cuba kedua-dua kaedah untuk tahu perbezannya.
Part yang ini lah saya terlupa. Sepatutnya kalau nak buat lempeng tidak perlu guna gula merah banyak-banyak. Gula pasir sahaja digunakan sedikit untuk sekadarnya sahaja. Sebab jarang masak lempeng ubi. Fikiran sudah setting, letak santan & gula merah. Maka kenalah tukar plan jadi lepat.
Gaul semua sebati. Adunan akan nampak sikit berair.Bentang sekeping daun pisang sebesar tapak tangan dan isikan 1@2 sudu adunan ubi. Pastikan daun pisang dilayur dahulu supaya tidak pecah bila dilipat
Saya buka net tu sebab nak tengok isinya. Kemudian masuk dalam mug dan isi air mendidih. Rupa macam teh.. Tapi rasa masam...
Aslmkm tengok lepat Ubi terliur la plak ptg hari ni.ubi parut ada beku dlm peti tapi nak olah tak de kelapa muda tambah malas sikit
ReplyDeleteWah, siap ada ubi parut beku lagi best nak masak. Nak mengerjakan ubi tu yang malas..keluarkan malam ni, esok cari kelapa.. Dah boleh masak tu
DeleteAduhai... baru makan minggu lepas. Datang sini rasa nak makan lagi lepat ubi huhuhuuuu!
ReplyDeleteSaya pun dah 2 kali buat lepat bulan ni.. Jarang tu terjadi.. Hihihi... Makanan nostalgia kita kan, mestilah melekat dihati
DeleteSedapnya lemet
ReplyDeleteOh, lemet pun bermaksud lepat yer.. Selama ini lemet tu saya ingatkan tilam yang dibuat dengan isian kekabu tu.. Hihihi
DeleteLapaq laaa tvk lepat ubi..
ReplyDeleteSusah nak cari...
Buat la nayfatimah.
DeleteBuat seketul ubi pun cukuplah habuan hilang teringin. Saya bkend sahaja ubi.. Semoga dimurahkan rezeki Hihihi