Sambal Terung Belanda ni saya masak untuk lunch hari Jumaat. Terung Belanda tu nama panggilan orang kampung saya. Kat KL ni dipanggil Terung Pipit. Ada yang panggil Terung Rimbang. Kalau di Indon mereka panggil Tekokak.Terung Belanda ini juga antara makanan yang saya tidak suka ketika kanak-kanak dahulu. Emak saya pula kalau masak sambal bilis mesti letak terung belanda ni. Maklumlah, terung belanda ni memang banyak tumbuh disekeliling rumah. Kalau emak saya masak, terungnya dimasak sekejapan sahaja & warnanya nampak cantik hijau didalam kuah sambal.Kalau dijadikan ulam pun emak saya akan hidangkan mentah-mentah. Paling-paling pun, emak saya hanya akan bakar sekejap diatas bara api & terus dijadikan ulam. Pop, pop, pop bunyi bila emak mengunyah nasi bersulam ulam terung belanda ni. Saya pernah cuba tetapi memang tidak sedap pada lidah & tekak saya. Mungkin itu menyebabkan saya tidak suka kerana rasa terung tu masih mentah & ada rasa yang kuat. Berzaman saya tidak makan terung ni sehinggalah beberapa tahun kebelakangan ini saya jadi teringin hendak makan. Cuma bila saya masak, memang saya akan masak hingga terungnya lembut. Bukan nak melawan emak, tetapi saya memang tidak mampu telan kalau terung ni masih mentah. Ternyata sedap pada tekak saya. Malangnya ketika saya sudah jatuh cinta kepada terung belanda ini, harganya boleh tahan 1kg Rm15. Tetapi saya bukan nak makan sampai sekilo. 250gm sudah cukup untuk saya beli & masak.
Sambil menanak nasi & masak sambal, sambil meratah ayam ni berdua dengan Cella. Adah ke klinik gigi.
2 cawan ikan bilis
1 cawan terung pipit
1 asam keping
1 sudu teh garam
1/2 keping gula melaka
1/4 cawan minyak
Bahan Blend:
30 cili kering
1 bawang besar
3 bawamg putih
1. Panaskan minyak & goreng bilis hingga garing.
2.Terus masukkan bahan blend & terung pipit
3. Masak hingga terung lembut & sambal naik minyak
4. Tambah asam, garam & gula. Biar mendidih & tambah sedikit air jika terung belum lembut.
5. Perlahankan api supaya sambal naik minyak & sesuaikan rasa
Salaam Terung pipit. Buat sambal Kering stay basah. Sedapnya ..atau sambal cili padi
ReplyDeleteDulu hidup liar macam semak je. Buat peluru dgn guna buluh meletup pop. Again kedai grocery Siam ADA jual. Selalunya mak Akan potong t didepan buat so ianya menyerap flavour sambal.
Sungguh menambahkan air liur.banyak khasiat sayur ni.
Siapa jangka...
وعليکم اسلام..
DeleteBetul G.. Dulu tumbuh meliar tiada harga. Sekarang semak pun sudah tiada. Emak saya inisiatif ambil anak pokok dalam semak & tanam bersama pokok cili & pokok ulamnya dirumah, tak maunya subur walau diberi baja. Agaknya habitatnya memang maukan semak. Potong t itu idea yang bagus tu. Boleh saya cuba lain kali
Salaam, Cuba Tanam pakai biji.
DeleteBiar Tua buah kat dahan.
Baru semai..
Masak lemak chilli padi pun sedap..letak ikan.
Bila potong t buat lebar dan Dalam. Takyah rebus Terus je masak etc
Salam,
ReplyDeleteIni antara ,makanan yg belum lagi menjadi kegemaran sy, hihi.
Mungkin kalau ada depan mata, baru sy ceduk, tapi belum lagi pernah termimpi nak makan.
Terung pipit ni adalah pokok yg jenis menyerap plumbum dari dalam tanah, jadi jagan diambil berlebihan krn plumbum tidak elok utk saraf. Tapi dah tua2 ni makan aje lah, hahhaha
Owh yer ke SK. Saya tidak tahu yang terung ini menyerap plumbem.hebatnya ciptaan Allah
DeleteDulu masa kecik kutip terung ni sambil main yg tua buat peluru senapang buluh yg muda bawak balik buat sambal ngan bilis hitam keras masak lama bagi lembut letak belimbing buluh cicah pucuk Ubi kayu .aduhai zaman susah nak mkn cari je keliling kampung
ReplyDeleteBetul. Betul kebanyakan kanak-kanal zaman dulu mesti tahu permainan ini. Swnapang kayu
DeleteEh eh macam tau-tau pulak aunty baru beli terung pipit ni. Ingat nak masak smabal letak petai...sedapkannn...
ReplyDeleteSalam Lin..
DeleteJangan menuakan diri, ni mak cella dah, cella dah bz sekarang. Hihihi
Terung tu kalau sambal ngan petai lagi la sedap. masak lemak cili api sama daging salai pun sedap. Cuma ada orang alergy kalau makan terung ni katanya akan gatal bontotttttttt.. Hihihi
Saya pun membesar dengan terung pipit. Masa kevik dulu tak berapa suka, dah tua baru suka makan. Tapi sysahlah pulak nak dapat terung pipit sekarang ni.
ReplyDeletePatutlah mak-mak kita dulu suka makan terung pipit ni. Rupanya sekarang baru tahu, selera berubah bila sudah tua. Sekarang memang jarang nak jumpa terung pipit ni, emak saya tanam pun tidak mahu menjadi
DeleteTerung belanda ni mak saya ajar rebus dahulu sebelum nak masak apa2. Buang air hitam rebusan. Sejak kecik saya suka mak saya masak sambal tumis ikan bilis terung belanda. Bila dah bekerja, duduk menyewa, pernah masukkan dlm gulai lemak kuning ikan. Sedap juga...
ReplyDeleteSuka juga buat sambal campur ikan bilis dan terung pipit
ReplyDelete