Dua hari lepas saya masak Asam Pedas Daging. Asalnya saya bercadang memasak Asam Pedas Ikan,tetapi memandangkan anak bujang cuti, saya putuskan untuk masak Asam Pedas Daging. Ini kerana anak bujang saya tidak makan ikan. Asam Pedas Daging semua isi rumah ini memang makan.
Asam Pedas Daging
Ketika memasak Asam Pedas Daging imi saya terbayangkan alangkah lebih sedap jika menggunakan Daging Tetel.
Lebih 10 tahun dahulu ketika emak saya masih makan daging, Asam Pedas Daging Tetel + Lemak memang menjadi kesukaan emak saya. Biasanya jika balik kampung, emak saya akan membeli daging bercampur lemak untuk minta saya masakkan Asam Pedas. Bukan lemak putih yang cair ketika dimasak & membeku melekat ketika sejuk. Sebaliknya lemak lembu yang bewarna kuning & teksturnya kenyal. Sungguh sedap dimasak asam pedas. Tetapi haruslah colestrolnya tinggi.
Daun kesum pun letak juga
1/2 kg daging
1 sudu teh penuh pes asam jawa Adabi
1 sudu garam
1 sudu teh penuh gula melaka
5 helai daun limau purut
5 tangkai daun kesum
1/2 cawan minyak
Bahan Blend;
30 cili kering
1 bawang besar
3 bawang putih
1 batang serai
3 hiris lengkuas
3 hiris halia
1. Panaskan minyak & tumis bahan blend hingga naik minyak.
2. Masukkan daging hiris & masak hingga daging kecut. Tambah 3 cawan air & tutup kuali biar hingga daging empuk.
3. Bila daging lembut barulah tambah air asam jawa (1 sudu teh pes asam jawa + 1cawan air). Adjust ikut kepekatan kuah
4.Tambah garam, gula, daun limau purut & daun kesum
5. Perlahankan api & masak dengan api perlahan supaya naik minyak & kuah cantik
6.Sesuaikan rasa.
** Saya menggunakan daging rebus yang memang saya sentiasa ada stok frozen.Masa memasak pada hari bekerja dapat dipendekkan.
Sedap betul!
ReplyDeleteKalau dibiarkan sehari semalam rasanya lagi sedap Syaz.. Bau melekat pada tangan..
DeleteAsam pedas daging memang sedap sangat! Dapat kuahnya makan dengan nasi pun dah cukup lazat!
ReplyDeleteKan cikgu... Lagi-lagi yang kuahnya pekat masakan semalam, huh nikmat sungguh
DeleteSalaam, memori...masjid local masa kecik MLM jumaatlepas kuliah maghrib Dan baca yasin, makan nasi Dalam dulang lauk asam.pedas daging tetel. Sayur kobis goreng putih je ...Ikan gelama masin Dan sambal belacan. Air teh tarik..
ReplyDeleteTiap minggu Ada orang sedekahso mesjid menu Tu. Sedap. Kalau Ada qiamulail ..pun menu Sama..
Arwah mak pulak letak Banyak langkuas dia blend haluskan. Langkuas and fibres good for flushing cholesterol.sayur kobis Dan fibres elok until jantung Dan kesihatan. So good match la..🤓🤓
وعليکم اسلام
DeleteWah, nostalgic tu makan nasi dalam dulang. Nikmat makam dulu-dulu lain macam kan walaupun makanan biasa-biasa.
Owh lengkuas bagus untuk kolwstrol yer... Patutlah orang-orang tua dahulu ambil umbut lengkuas direbus, dijadikan ulam. Rupanya ada khasiatnya
Lapaq asam pedas ni..
ReplyDeleteTolongggg
Mai la sini.... Saya masakkan kan.. Nak makan yang beli pun banyak sini. Siap ada COD
Delete