Sambungan daripada guli tulang lembu....
Masak Nasi Dal aka Nasi Parpu.
Nasi yang menjadi nostalgia asrama.
C&P resipi dari old post
KAT SINI.....NASI PARPU NOSTALGIA ASRAMA
3 cawan beras basmathi(+ sikit garam & rendam 15 minit)
1 cawan kacang dal ( rendam & rebus ½ masak)
4 cawan air
1/4 cawan susu cair
2 helai pandan
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
1 kiub ayam
daun sup
Bahan Tumis
2 sudu marjerin
1 sudu minyak
1/2 bawang holland
2 bawang putih
1 ketul kecik halia
2 daun pandan
5 buah pelaga
2 bunga lawang
5 bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
1. Panaskan minyak+ marjerin dalam kuali dan tumis semua bahan tumis hingga harum
2.Apabila sudah harum tuangkan dalam rice cooker dan tambahkan air,garam,gula dan kiub bilis. Biar mendidih
4. Masukkan susu cair dan beras yang sudah dibersihkan(kalau tidak mahu guna susu cair boleh ganti air sepenuhnya.
5. Tambah kacang dal yang sudah direbus dan kacau supaya merata dalam beras.
6. Biarkan hingga nasi tanak
7. Setelah nasi tanak,gemburkan nasi dan tabur daun sup dan daun bawang
Basuh & rebus kacang dal ½ masak.Kemudian toskan.Dari pengalaman ,elok rebus ½ masak sebab nanti kita nak masak lagi dengan nasi.Kalau rebus empuk nanti bila nak masak dengan nasi takut kacang hancur & tak cantik.
Beras ni direndam sekejap dengan air garam untuk kasi dia cantik tanak jadi nasi.Lepas rendam hanya tapis ambil beras,jangan ambil airnya pula.Karang nasi lembik & masin pula
Pastikan air+ tumisan tu mendidih mengelagak sebelum masukkan beras.Cara ini untuk pastikan nasi masak sempurna & cantik sebiji-sebiji.Kalau kita masukkan beras dalam air terus tanpa mendidih takut lembut sebab kita dah rendam beras.
Sebenarnya tanak nasi dengan air dididihkan dulu hingga menggelegak adalah satu tips dari orang-orang dulu untuk pastikan nasi yang ditanak dalam kuantiti yang banyak masak sempurna.Orang dulu-dulu memang kaya dengan ilmu.Sebab tu kalau kita perhatikan mereka tanak nasi kenduri dalam kawah,nasi mereka masak sekata walaupun sekali masak dalam kawah tu bergantang,-gantang.Tipsnya didihkan air dulu.
Eh,tetiba rindunya nak makan kenduri.Beberapa tahun dulu sebelum pendemik Covid 19 ni,seronok kalau dapat balik Kedah & jika ada dapat jemputan kenduri kahwin.
Masukkan beras & kacau rata
Kemudian baru masukkan kacang dal rebus.
Gaul kacang supaya merata bercampur beras ½ masak & kacang ½ tadi.Tutup periuk & biar nasi tanak sepenuhnya.
Bila nasi dah tanak,gemburkan dengan senduk senduk kayu @ garfu.Gembur manja supaya nasi tidak patah.
In sha Allah elok kejadiannya
Tabur daun sup cincang supaya lebih menarik
Saya makan bersama
GULAI TULANG LEMBU.... & papadom sahaja.Takdak acar,takdak sayur.
Makan pun sengsorang.Ajak depa semua tak mau makan lagi.Kita dah kelaparan,makan la dulu.Hihihi
Sebab nak feel makan kat asrama dalam tray ayan,kita pun makan la dalam pinggan ayan ni & minum pun dalam gelas ayan.Dah macam makan kat mamak la pulak..Makan sambil baca surat khabar.Ada lagi ke yang baca surat khabar?
Cantik kejadian nasi dal tu.
ReplyDeleteNostalgia sungguh makan dalam tray sepanjang duduk di asrama dulu. Sampai sekarang saya masih ingat apa menu yang disediakan setiap hari! Sama saja berulang setiap minggu. 4 tahun tinggal di asrama di Klang.
Wah,sama la ..saya pun masih ingat menunya setiap hari...Kenangan di asrama melakat kuat dalam ingatan kan...Saya sempat la 5 tahun ++ @ asrama di dua sekolah menengah.
DeleteAlhamdulillah....
ReplyDelete