Ni konon tak masak sambal la...Tapi tidak bersambal ka ni?
Ayam goreng
Tempe goreng
Ulam selom
Sambal Merah Belimbing
Hihihihi...tak masak sambal..Tapi tak boleh tinggal sambal..Memang tak masak.Tapi sambal belimbing tu beli dari Rose.
Sambal Merah belimbing air tangan Rose.
Rose ni rajin yang amat la..Anak 6 tapi sempat menguruskan kebun tebu bagai.Tambah lagi berniaga macam- macam..
Cili blend
Bawang blend
Serai,lengkuas,kunyit,
halia blend,semua ada.
Banyak memudahkan kami yang tak berapa rajin ni .Hihihi.
Saya pun sejak dia jual cili,bawang bagai yang dah siap blend,memang beli jer dari Rose.
Rose kata macam sambal hitam Pahang la tapi versi merah & dia guna belimbing fresh.Kalau sambal hitam Pahang guna belimbing rebus yang hitam.
Teringat pulak RESIPI SAMBAL HITAM.PAHANG BY POKCIK....
Dulu Pokcik rajin masak.Kalau kami balik,pokcik akan sediakan macam-macam makanan exotic.Rusa,landak,kancil,ayam hutan, sambal hitam,tempoyak bagai.Paling tidak pun kalau kami nak balik KL pokcik akan bekalkan sekilo dua daging lembu fresh.
Semoga Allah beri syafakillah kepada pokcik & kembali sihat seperti sebelum ini...Amiiinnn...
Makan dengan ulam selom ni pula.Memang layan
Ni tempe daun .Lagi la sedap.Makanya pastilah,ini juga hidangan lunch beberapa hari lepas.Hari ni dh memang kena makan nasi goreng.Sebab nasi semalam ¾ periuk kena kasi clear..hihihi
Hahahaha..boleh disiplin sebulan sahaja.Pastu ke lautttttt.
Pedas- pedas patutnya minum air hangat macam petua cikgu Amie.Tapi kalau depan mata ada air panas kosong vs air tebu manis & sejukkkkk....?????
Heeeeeee...sendiri jawab..!
Ini macam kalau sy pun mahu nak order macam2 dengan Rose
ReplyDeleteKan...memang banyak memudahkan kerja..tu yang menyamballlll jer ni
Deletehihihi
Saya tetap pilih ar panas hahahahaa!
ReplyDeleteMudahnya kerja dapur kalau banyak bahan perencah ada yang dah dijual siap.
Uis ..cikgu jiwa kental..
DeleteSaya jiwa tisu...hihihi