Berpeluh makan nasi hari ni.Pekena dengan sambal tempe tumbuk.Sedap sungguh..
Kalau nak buat tempe goreng,dah tak berapa rangup sebab dah lama.Tempe goreng sedap kalau tempe baru.Kalau tempe yang dah tak segar memang saya selalunya akan buat sambal tempe tumbuk.Saya suka...
2 bungkus tempe- potong-potong
½ cawan cili padi merah + hijau
½ cawan bilis bersih
1 bawang besar- belah-belah
5 bawang putih
1 sudu teh garam
minyak
1. Panaskan anggaran ½ cawan minyak & goreng tempe hingga garing.Ketepikan
2. Goreng ikan bilis hingga garing & ketepikan.
3.Akhir sekali goreng pula cili padi,bawang besar,bawang putih hingga layu.
4. Tumbuk semua bahan sambil ditambah garam secukupnya.Tumbuk sederhana kasar & siap.
Sedapnya sambal tempe tumbuk. Memang tak hengat donia dah kalau makan dengan nasi.
ReplyDeleteTeringat orang kampung kami zaman dulu. Tak tahulah yang sekarang sebab dan dekat 30 tahun ditinggalkan. Biasanya kalau ada tempe lama yang dah keluar bau tu, diorang masak lemak dengan pucuk ubi. Sedap pulak....hahahahaha!
Lamanya cikgu dok Sabah.
DeleteBoleh try masak lemak tu pulak la lain kali.Kalau ada pucuk ubi la..Kalau dapat lauk-lauk kampung macam ni memang syok layan
Kita kat rumah ni takde geng nak makan tempe
ReplyDeleteMai la sini kita ada geng..Dari nenek,mak & anak beranak...hihihi
Delete'Tempe busuk jangan dibuang
ReplyDeletebuat gulai si pucuk ubi'
Dah dua Javanese kata masak dengan pucuk ubi.Mwsti sedap nih
Delete