Baru balik dari tempat kerja..Jalan boleh tahan juga kenderaan.Minggu lepas pun sama.Setiap orang ada urusannya
Dah siap masak sambal ikan tongkolSAMBAL IKAN TONGKOL.
10 ketul ikan tongkol lengat/rebus
1 asam keping
1 sudu garam
1 batang serai- ketuk
1 sudu teh gula perang
Minyak
1 cawan cili blend
3 sudu bawang merah + bawang putih blend
1.Goreng ikan lengat hingga garing.Jika tiada ikan lengat,ikan tongkol lepas di siang digaram kunyit & goreng garing.
2. Panaskan ¼ cawan minyak.Tumis serai bawang blend hingga harum.
3. Masukkan cili blend & asam keping,garam,gula& masak hingga hingga naik minyak.
4. Masukkan ikan goreng,bawang besar hiris & cili padi biar sebiji-sebiji.Masak hingga mendidih sekali lagi & pekat
5. Sesuaikan rasa.
Tongkol lengat lah pulak! Balik dari Bangkok ari tu terus saya buat ikan tongkol lengat sebab nampak banyak dipasar muslim di sana. Biasanya di kampung saya ikan kembung rebus jew yang dijual. Takde tongkol. Tu pasal nak makan tongkol lengat kena buat sendiri.
ReplyDeleteHahahhaa....cadang nak masak gulai nasi dagang dah jadi sambal.Hihihi
DeleteKat tempat saya pun tak jumpa orang jual ikan tongkol lengat.Saya lengat ni sebab nak jimatkan ruang peti ais sekangkang kera tu.Hihihi