Monday, 21 June 2021

SAMBAL IKAN TONGKOL LENGAT

 Baru balik dari tempat kerja..Jalan boleh tahan juga kenderaan.Minggu lepas pun sama.Setiap orang ada urusannya

Dah siap masak sambal ikan tongkol


Kalau di Kedah ramai yang seangkatan saya & ke bawah mengenali ikan tongkol ni sebagai "Ikan Mamu"..Cuma lately ni sejak zaman internet ramai dah panggil ikut bahasa suratnya sebagai ikan tongkol @ ikan kayu.Pantai Timur belah Trengganu rasanya depa panggil "Ikang Aye" 


SAMBAL IKAN TONGKOL.

10 ketul ikan tongkol lengat/rebus

1 asam keping

1 sudu garam

1 batang serai- ketuk

1 sudu teh gula perang

Minyak

1 cawan cili blend

3 sudu bawang merah + bawang putih blend

1.Goreng ikan lengat hingga garing.Jika tiada ikan lengat,ikan tongkol lepas di siang digaram kunyit & goreng garing.

2. Panaskan ¼ cawan minyak.Tumis serai  bawang blend hingga harum.

3. Masukkan cili blend & asam keping,garam,gula& masak hingga  hingga naik minyak.

4. Masukkan ikan goreng,bawang besar hiris & cili padi biar sebiji-sebiji.Masak hingga mendidih sekali lagi & pekat

5. Sesuaikan rasa.


Sambal ikan tongkol lengat in the making

Ikan tongkol lengat

Nak goreng dia kena bertabah...minyak merecik penuh dinding

Tapi kalau dah jadi sambal..

Sedap baq hang...



2 comments:

  1. Tongkol lengat lah pulak! Balik dari Bangkok ari tu terus saya buat ikan tongkol lengat sebab nampak banyak dipasar muslim di sana. Biasanya di kampung saya ikan kembung rebus jew yang dijual. Takde tongkol. Tu pasal nak makan tongkol lengat kena buat sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahhaa....cadang nak masak gulai nasi dagang dah jadi sambal.Hihihi

      Kat tempat saya pun tak jumpa orang jual ikan tongkol lengat.Saya lengat ni sebab nak jimatkan ruang peti ais sekangkang kera tu.Hihihi

      Delete