Dah memalam tayang sup jer lah...walaupun sebenarnya nak post sambal...hihihi...asyik menyambal sahaja sepanjang minggu ni...
Hidang dalam periuk dalam kuali pun sudah dihalalkan...hahahaha
1 kg ayam + bahagian tak banyak isi..leher,kaki,sayap
(orang Kelantan sebut kropeh)
1 batang carrot-kerat & belah 4
2 biji kentang- belah 4
½ limau nipis
5 cili padi ketuk(jika nak pedas)
4 sudu minyak
Garam & secubit gula
daun sup
Bahan Tumis:
1 bawang Holland - cincang
3 bawang putih-ketuk
1 ketul halia -ketuk/mayang
1 bungkus rempah sup tulang
(walaupun hanya tulang ayam,bukan tulang lembu..tulang jugak kan😁)
1. Panaskan minyak & tumis bahan tumis.
2. Masukkan ayam & kacau biar ayam kecut baru.masukkan air anggara banyak mana nak kuahnya.
3. Tambah kentang & carrot.Masak hingga semua empuk.
4. Tambah garam,secubit gula,cili api & perahkan limau nipis.
5.Sesuaikan rasa & tabur daun sup
Siap & dah boleh teruskan WFH...
Dalam PKP ni undang-undang makan bersama macam dah tak dipraktikkan.Sapa free boleh makan dulu.Sapa belum nak makan,boleh makan kemudian.Jadual kita tak sama.
Huhuhu,adakah semakin lama nanti,barokah makan bersama juga akan semakin hilang..?
Memang cukup berkesan kalau kepedasan terus minum air panas. Saya begitulah, kalau ada lauk pedas memang siap sedia secawan air panas. Berair mata sekejap, menggigil sekejap tapi puas makan pedas!
ReplyDeleteBetullah....
DeleteSelalu nampak post cikgu,minum air panas bila pedas..& memang effective!
Menggigil macan nak terbakar lidah tapi sekejapan hilang rasa pedas.Kebas lidah sekejap..hihihi