Minggu ni minggu menyambal...hihihi
Beberapa hari lepas masak kurma bebola ayam.Ni masak bebola daging pulak.Ceritanya sebab selalu belanja barang dapur weekday & selalunya waktu petang.Mana nak cari ayam bagai dah.Ikan ada la,tapi anak bujang tu tak makan ikan.Maka sebab kesian asyik masak telur untuk dia,belilah altenatif,bebola ayam,bebola daging & sosej.Tahu...protien tipu ni memang tak bagus untuk kesihatan.Tapi beli juga..hihihi.
SAMBAL BEBOLA DAGING
1/2 paket (30 biji) meatball Ramly
1 asam keping
1 sudu teh garam
2 sudu teh gula perang
1 serai - ketuk
1 cawan cili blend
½ bawang besar +3 bawang putih - blend
½bawang besar- hiris
5 cili padi
1/2 cawan minyak
1. Panaskan minyak & goreng meatball hingga nampak berubah warna.
2. Terus masukkan serai, bawang & cili blend.
3.Masukkan asam, garam, gula dan masak hingga naik minyak.
4. Tambah bawang besar & cili padi. Sesuaikan rasa.
Tak tau dimana silapnya,masak sambal kali ni masa mendidih tu ..oiii dia punya merecik ..Habis tebing kuali & dinding dapur wei..!!
Nasib baik dapur macam dapur makcik kantin sekolah menengah dulu @ dapur dewan makan asrama..Senang nak lap..
Tapi tang lantai tu...adoi,macam nak serik masak sambal..jenuh la nak lap ..
berminyak...
Selalu tak la macam ni pun.Ni bukan salah bebola daging sebab sebelum ni masak elok ja tak la mercik sampai macam tu.Mungkin ada sesuatu yang tak kena ,tapi tak tau pasai apa!
Sedapnye kak, klu saya msk menu ni konpim mkn bebola tu jer..nasi tolak tepi dulu, tp tu la pasaraya kt rumah saya ni susah nk dptkan bebola daging, bebola ayam bnyk la..hihihi..anyway tq kak bg idea yg sedap2 utk saya menerai..
ReplyDeleteYa betoi elyda..
DeleteKadang susah nak dapat bebola daging Ramly ni.Tak tau pasai apa.Guna bebola ayam pun sedap juga.Bebola ketam,bebola sotong pun..Tapi bebola ikan saya belum pernah try...hihihi
Bila2 nanti nak jugaklah masak sambal bebola daging ni
ReplyDelete