Baki kuah asam pedas ikan pari.Ada baki ikannnya pun yang bahagian tepi tu dua keping takdak sapa nak ambil.Berulang kali panaskan sampai dah bergulung dah ikan tu.
LEMPENG CAIR
3 cawan tepung gandum
3 1/2cawan air( bergantung jenis tepung)
1 telur
sikit garam
2 sudu minyak
sikit minyak lagi untuk sapu kuali
1. Blend semua bahan tu hingga berkrim
2. Jika guna kuali biasa sapu sikit minyak & dadarkan kuih sesenduk demi sesenduk..
3.Jika guna pan..just sapu minyak sekali sahaja masa dadar pertama..
4. Buat hingga selesai & boleh hidang dengan sambal tumis,asam pedas,kari atau sambal sardin
Favourite kita ni, kalau makan dengan asam pedas memang bergenang kuah, hihi.
ReplyDelete🎼Bergenangggggg....
DeleteAir mata ini....🎶
😁Ingat dak lagu ni ..zaman SK remaja ourba dulu.....hihihi
Uish.. rare ni cicah asam pedas.. selalu sy cecah kari @ susu je.. hehehe
ReplyDeleteBoleh cicah macam-macam.Cicah sardin sedap...Kari pekat pun sedap.Susu pun sedap.Eh,cicah coklat cair pun...hihihi
DeleteBanyak kali berangan nak melempeng asyik tak jadi sebab Encik Suami asyik beli nasi kuning untuk sarapan pagi.
ReplyDeleteZaman remaja purba di kampung, selalu buat lempeng cair cecah kuah durian.
wah....cicah kuah durian sedapnya...Macam roti jala la pulak...Bilanla durian nak turun harga
Delete