Saya jarang masak ikan pari & ikan keli.Sebabnya saya tak makan dua makhluk tu.Hihihi....
Dulu-dulu zaman kanak-kanak ,ikan keli adalah fav nak makan & nak siang.Sebabnya ikan keli takdak sisik,mudah nak siang.Kalau ikan haruan,jenuh nak buang sisik,nak buang sirip & kena belah perut dia dari leher sampai hujung ekor.Dah la ikan haruan tu susah nak mati.Ketuk kepala dengan parang pun dia still melompat 100m....hihihihi...
Tapi lepas dok KL saya dah tak makan ikan keli.Bukan berlagak tapi sebab ikan keli KL tak sama dengan ikan keli bendang yang pernah saya suka.Ikan pari pula saya tak makan dia sebab pernah ada sejarah buruk.Hihihi.
Tapi sesekali saya masak juga untuk anak-anak sebab depa suka ikan pari & keli.Adah&Cella memang suka keli goreng garing & sambal keli.Ikan pari tu pula depa 3 beradik suka termasuk anak bujang yang kata tak makan ikan tu.Ikan pari dia makan sebab dia kata ikan pari isinya rasa macam ayam & takdak tulang...Mmmm...ikut suka lah.Ikan lain tak makan ,ikan pari tu makan pula...
ASAM PEDAS PARI
2 keping ikan pari
1 sudu asam jawa + 2 mangkuk air
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
1 tangkai daun kesum( kalau ada stok)
1 serai - ketuk
4 sudu minyak
Bahan Blend:
10 cili kering- gunting &rebus
1 bawang besar
2 bawang putih
2hiris lengkuas
1. Panaskan minyak & tumis serai & bahan blend hingga naik minyak
2.Masukkan ikan & biar ½ masak.Kemudian baru masuk air asam jawa ikut kepekatan kuah yang diingini.
3. Tambah garam,gula & masak hingga mendidih.Tambah daun kesum
4.Kecilkan api & masak api perlahan hingga naik minyak.Sesuaikan rasa.
Malam tadi kak Mel call bersembang panjang sampai bab lauk pauk.Kata kak Mel lauk asam pedas tu kalau makan ngan burasak terangkat tu..Aduhhh...craving burasak la pula.Dah la selalu nampak burasak kat blog cikgu Amie.Mana nak cari niiii...?
Apalagi kak... buat la burasak.. hihi... sy pun x pernah mkn burasak
ReplyDeleteHihihi...seru lah banyak-banyak kali Mim..kot tersampuk,dapat juga makan burasak..
Deleteramai jga kata rasa ikan pari cam ayam
ReplyDeletecuma akak x reti makan
Tu la,anak bujang ninkata macam ayam..Harga 2 potong ikan pari tu memang sama dengan harga sekor ayam..hihihi..tapi saya tak rasa nak makan
Deletepernah terbeli ikan pari yg br lps beranak, mak aih bau dia x blh tahan, lps tu sampai skrg x pernah beli pari dah walaupun dlm hati teringin sgt nak mkn pari bakar cicah air asam..hmmm
ReplyDeleteHihihihi...tu la pernah juga dengar orang kata kalau ikan pari baru beranak bau dia hancing.Katanya ikan pari juga ada haid macam orang perempuan,tapi saya tak pernah tengok...Wallahua'lam
DeleteMemang ada ikan pari rasa dia sedap macam ayam. Bonda saya suka masak kicap bubuh lada hitam lebih sikit. Allah... teringat masakan air tangan Bonda. Rindulah pulak!
ReplyDeleteOwh,belum pernah try masak kicap pari.Macam sedap sebab ada lada hitam..Nanti bokeh try untuk anak-anak..
DeleteMemang berbeza rasanya asam pedas letak lengkuas. Sy pun skrg suka masukkan lengkuas dan serai dalam asam pedas
ReplyDeleteSalam
ReplyDelete