Cerita semalam punya semalam masa masak kurma bebola ayam untuk anak bujang sebab dia tak makan ikan.
KARI IKAN GORENG
2 keping ikan
1 paket kecil rempah kari ikan
10 batang bendi
5 cili padi
¼ kotak santan
(+2 cawan air)
1 asam keping
1 sudu teh garam
4 sudu minyak
3 bawang merah +2 bawang puti - hiris
1 sudu teh halba campur
1. Ikan digaram kunyit & goreng hingga garing.Goreng juga bendi & ketepikan.
2. Panaskan minyak anggaran 4 sudu besar & tumis bawang merah,bawang putih & halba campur.
3. Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan 1 cawan air.Tambah asam,garam & masak hingga naik minyak.
4. Masukkan santan +air & biar mendidih.
5. Masukkan ikan goreng bendi goreng & cili padi.
6. Biar mendidih dengan api perlahan supaya kuah naik minyak.
7. Sesuaikan rasa
Bendi ni lebih sedap kalau goreng dulu.Cuma kalau goreng dulu rupa dia akan kecut sikit tapi sedap.Ni,saya lupa nak goreng masa goreng ikan tu.So,guna bendi segar tanpa goreng
Kalau saya masak kari,memang akan jumpa bawang putih gedabak dalam kuah.Sebab saya akan masukkan juga beberapa ulas bawang putih yang dikerat dua dalam kuah tu.Pastu nanti makan dengan nasi.Dah tua-tua nak buang angin la konon.Hihihi....
Lain kali boleh dicuba ni, goreng ikan dulu sebelum dimasak kari, tukar selera orang kata
ReplyDeleteBetul tu untuk tukar selera.Saya lebih suka ikan goreng dulu.Tapi selalu terjadi terus masak tanpa goreng..hihihi
DeleteIkan kayangan ni. Memang elok goreng dulu, tak risau pecah / hancur sewaktu digulai.
ReplyDeleteWahhh nanti boleh try masak resepi nih.. tukar cara masak kari ikan pulakk 😬
ReplyDelete